Gazeteciyi darp eden polislere takipsizlik

İstanbul Cumhuriyet Savcısı, Bianet muhabiri Beyza Kural’ı haber takibi sırasında darp ederek ters kelepçe takan polisler hakkında başlatılan soruşturmaya takipsizlik kararı verdi.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı, Bianet muhabiri Beyza Kural’ı 6 Kasım 2015 tarihinde haber takibi yaptığı sırada darp ederek ters kelepçe takan polisler hakkında bir sene sonra takipsizlik kararı verdi. Bianet’in haberine göre, savcılık, polis memurları Y.Ş., N.D. ve K.A. hakkında “zor kullanma yetkisini aşarak yaralama” suçlamasıyla başlattığı soruşturmada muhabirin “yaralanmasının yaşamını tehlikeye sokan durum olmadığı”na kanaat getirerek, “polislerin zor kullanma yetkisini aşmadıklarını” belirtti.

Savcılık kararında şu ifadeler yer aldı:

“Müştekinin adli tıp raporunda yaralanmasının yaşamını tehlikeye sokan bir durum olmadığı, kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif nitelikte olduğu, kolunda kızarıklık ve hassasiyet görüldüğü, soruşturma dosyası kapsamındaki olay tutanağı ve adli tıp raporu incelendiğinde kolluk kuvvetlerinin zor kullanma yetkisini aşmadıkları anlaşılmakla… polis memuru şüpheliler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir.”

Savcılığa da sunulan fotoğraflarda Kural’ın gözaltına alındığı sırada basın kartının elinde olduğu görülmesine rağmen, polisler ifadelerinde Kural’ın basın kimliğini göstermediğini iddia etti. Kural’ın avukatları karara itiraz edecek.

Ne olmuştu?

Bianet muhabiri Beyza Kural, 6 Kasım 2015’te Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) kuruluşu yıldönümü nedeniyle İstanbul Üniversitesi önündeki öğrenci protestosu sırasında öğrenciler ters kelepçelenip darp edilerek gözaltına alınmıştı.Haber takibinde olan Kural, yaşananları kayda aldığı sırada polislerce engellenmiş, gazeteci kimliğini göstermesine rağmen darp edilmiş, ters kelepçe takılarak gözaltına alınma girişimi meslektaşlarının müdahalesiyle engellenmişti.Olay sırasında kayıtta olan Kural’ın kamerasına polislerden birinin “Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi değil artık, bunu öğreteceğiz size” şeklindeki sözleri yansımıştı.

Kural, avukatları aracılığıyla polisler hakkında 16 Kasım 2015’te İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na “tehdit, zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması, kasten yaralama, iş ve çalışma hürriyetinin ihlali, görevi kötüye kullanma” suçlamalarıyla başvuruda bulunmuştu.

(za/pu)

EN SON EKLENENLER