Kitapları PDF’ten okuyun

BURCU CANSU | @burcu_cansu

15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası 28 bin öğretmen ihraç edildi, 11 bin 301 öğretmen sendikal faaliyetleri nedeniyle açığa alındı. Gülen Cemaati’ne ait yayınevlerinin kapatılması nedeniyle kitaplar basılamadı. Özellikle ​Doğu ve​ Güneydoğu Anadolu bölgesinde çok sayıda öğrenci, eğitim yılına öğretmensiz başladı. Milyonlarca öğrenci için eğitim öğretim yılı sorunlarla sürüyor.

Eğitim alanında yaşanan kaosa bir de AKP hükümetinin “çözüm” olarak sunduğu Proje Okullar eklendi. AKP Hükümeti’nin “çözüm” olarak sunduğu Tam Gün eğitimin de yeni kaoslar yaratacağı verilerle ortaya konuldu. Eğitim alanında yaşanan sorunları ve AKP hükümetinin yeni “çözüm” önerilerini Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca ile konuştuk. Karaca’nın verdiği bilgilere göre eğitimde süren kaos:

Ders kitapları sorunu
Okullar açıldıktan sonra geçen bir aya karşın öğrencilerin çok büyük kısmının ders kitapları yok. İlkokul 1’inci sınıfların “Okumaya Başlıyorum” kitabı, 2’inci sınıfların “Türkçe” kitabı ile birlikte birçok kitap öğrencilere ulaştırılamadı. Ortaöğretim ve lise öğrencilerine pek çok temel dersin kitabı verilmedi. Öğretmen ve öğrencilere sunulan çözüm önerisi ise, “PDF” formatında kitaplardan yararlanın’ oldu.

Öğretmen yok
Türkiye’de şu anda 920 bin öğretmen görev yapıyor. 28 bin öğretmen ihraç edildi, 11 bin 301 öğretmen sendikal nedenlerle açığa alındı. Bakanlık öğretmen açığını sözleşmeli ve ücretli öğretmenlerle kapatmaya çalışıyor ama mevcut istihdam politikası açığın kapatılması mümkün görülmüyor. Kamudan ihraç edilen ve her yıl emekli olan öğretmenler hesaba katıldığında sadece bu yıl için ilk etapta en az 120 bin öğretmen atamasının yapılması gerekiyor.

Proje okul uygulaması
Türkiye’nin üniversitelere en fazla öğrenci yerleştiren ve en başarılı öğrencilerinin devam ettiği 170 lisesi “proje okul” ilan edilerek öğretmenleri zorla uzaklaştırılıyor. Okullara, hiç bir sınav yapılmadan ‘’yandaşlık’’ ölçüsü dikkate alınarak eğitim süreçlerini siyasal iktidarın dinselleştirme politikalarına göre uygulayacak öğretmen ve idareciler atanıyor.

Tüm bu sorunlar çözüm beklerken hükümetin “Tam gün eğitim, zorunlu okul öncesi eğitim, yabancı dil ağırlıklı ortaokullar” açıklamaları eğitimdeki kaosu daha arttıracak görünüyor.

birgün

EN SON EKLENENLER