‘IŞİD saldırdığında Türkiye neredeydi?’

Musul operasyonuna katılmak için Türkmenleri bahane eden Türkiye’ye, Türkmen komutandan sert yanıt geldi. Haşdi El Şabi Kerkûk Türkmen Lideri Ebu Mustafa İmami, “DAİŞ Musul ve Telafer’e saldırdığında Erdoğan o zaman neredeydi?” diye sordu. IŞİD’in Telefar’i ele geçirerek katliamlar yaptığında Türkiye’nin bir kınama mesajı bile yayınlamadığını hatırlatan İmami, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Bu hükümet IŞİD beş yüz bin nüfuslu Telafer’e girdiğinde, Türkmen köylerini ele geçirdiklerinde tek bir kınama dahi yayınlamamıştı. O zaman neredeydiler? Telafer’de katledilenler Türkmen değil miydi?” Türkmen gücünün artık oluştuğunu ifade eden İmami, “Ülkeyi tüm gücümüzle savunacağız. Bu bizim en doğal hakkımızdır. Biz o dönem bütün komşularımızdan yardım istedik. Tüm dünyaya yardım feryatları gönderdik. O gün ateşi söndürmeyenler bugün o ateşi Iraklıların söndürmeye başladığını görünce, Türkiye şimdi mi sahip çıkacak bize? Onlar gerçekten Türkmenleri mi savunacak? Bu kardeşi savunmak değildir” dedi.

Türkiye işgale göz yummuştu

IŞİD, 16 Haziran 2014’te Telafer’i de işgal etmişti. Yüzde 60’ı Şii Türkmenlerden oluşan Telafer’de Şiiler kentten sürülürken; Sünni Türkmenler ise kentte kalmış ve Şiilerin evlerini talan etmişti. Talana katılanların büyük bölümünün MİT tarafından kurulan Irak Türkmen Cephesi (ITC) üyesi olduğu ortaya çıkmıştı. Şii Türkmenler daha sonra Heşdi El Şabi içerisinde örgütlendi.

‘Türkiye, Kürdistan’ı hedefliyor’

Kürdistan Özgür Toplum Hareketi Yürütme Kurulu üyesi Kerkûkî, Türkiye’nin Irak’taki varlığıyla Kürdistan’ın kazanımlarını hedeflediğini belirtti. Türkiye’nin bölge halkları için tehdit olduğunu söyleyen Kerkûkî, “Türkiye’nin Musul operasyonuna katılması başta Kürtler olmak üzere bölge halkı için büyük bir tehlikedir, Kürdistan için büyük tehlikedir” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

 

EN SON EKLENENLER