Atılım gazetesi yazarları hakim karşısına çıktı

“Örgüt propagandası yapmak”, “Suç işlemeye alenen tahrik etmek” ve “Suçu ve suçluyu övmek” iddialarıyla yargılanan Atılım Gazetesi’nin çalışan ve yazarları, gazetede yer alan sekiz haber nedeniyle hakim karşısına çıktı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında Arzu Demir, Sezin Uçar ve Ozan Horoz hazır bulundu. Tutuklu sanıklar Vahap Biçici ve Mehmet Ali Genç ise SEGBİS ile duruşmaya katıldı.

‘ÇOCUK ÖLÜMLERİNE DİKKAT ÇEKMEK İSTEDİM’

Suçlamaları kabul etmeyen Horoz, “Amacım bu yazıda çocuk işçiliğine ve ölümlerine dikkat çekmekti. Yazı Pakistan ve Cizre’deki çocuk ölümleriyle ilgiliydi. Suriyeli mülteci çocuklar tekstil atölyelerinde, kötü koşullar altında çalıştırılıyor. Ben de bir gazeteci olarak bu konuya kamuoyunun dikkatini çekmek istedim. Toplumsal bir mesele olduğu için yazdım” dedi.

Basına yönelik baskılar nedeniyle sanık olduklarını söyleyen Uçar da, “Benim ve Atılım Gazetesi’ndeki arkadaşlarım hakkında açılan davalar, darbeden sonra basına yönelik yürütülen baskıların sonucudur. Bu nedenle karşısınızda bulunuyoruz. Bu yazıyı Diyanet’in bir fetvasından dolayı yazdım. Örgüt propagandası değildir” dedi.

‘ÖLÜLER İLE SAVAŞI ANLATMAYA ÇALIŞTIM’

Gazeteci yargılamalarının siyasi olduğunu belirten Demir savunmasında, “Her ikisi de gazetecilik faaliyetidir. Bu mahkemede bir kez daha yargılanan gazetecilik faaliyeti ve bir fikrin açıklanmasıdır. Çok açık ki bütün bu gazeteci yargılamaları geldiğimiz bu siyasi sürecin sonuçlarıdır konjonktüreldir, yani siyasidir. Bunu daha önceki yargılamalarda da söyledim, yine söylüyorum. Tüm yazdıklarımız, yaptıklarımız gazetecilik faaliyetidir. Hükümetin politikalarını eleştirmek, ‘yanlış yapıyorsunuz’ demek de bu faaliyetin en önemli parçasıdır. Ve ben gazetecilik yaptım, yanlış gördüğüm bir şeyi, ‘ölüler ile savaşı’ sarcısı, etkili bir dil ile anlatmaya çalıştım” diye konuştu.

Demir’in ardından savunma yapan Biçici, “İddianameye konu yazıyla ortaya koymaya çalıştığım şey, yaşanan bir zulmü görmezden gelen, kamuoyuna aktarmayan bir basının varlığıdır. Yazım suç teşkil etmiyor” dedi. Gazetecilere haksızlık yapıldığını kaydeden Genç ise, “Bugün gazetecilere yönelik bir haksızlık söz konusu. Birçok gazeteci hakkında dava açıldı ve bu davayı da böyle değerlendiriyorum. Yaptığımız haberler terör örgütlerine ait değildir, suçlamaları kabul etmiyorum” diyerek savunmasını yaptı.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME TALEBİ

Avukat Gülhan Kaya iddianamedeki kopyala yapıştır gibi teknik hatalara dikkat çekerek “Savcı bu süreçte her dosyaya siyasi saikse bakarak cezalandırmak için yola çıkmıştır” dedi. Kaya “Biz bu davaların tamamen siyasi davalar olduğunu, mahkemenizden de bu siyasi davalara hukuki bir değerlendirme yapmanızı ve müvekkillerimizin beraatini talep ediyoruz” diye konuştu. Davaya 22 Aralık’ta devam edilecek. (İstanbul/EVRENSEL)

EN SON EKLENENLER