Bakanlıktan kapasite artırımı talebine onay

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir Karaburun’da bölge halkının itirazlarına rağmen kurulan istenen Mordoğan Rüzgar Enerjisi Santrali projesine ilişkin kapasite arttırımı talebine onay verdi.

İzmir Karaburun’da bölge halkının itirazlarına ve bu konudaki mahkeme kararına rağmen kurulan Mordoğan Rüzgar Enerjisi Santrali projesine ilişkin Ayen Enerji A.Ş. tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yapılan kapasite arttırımı talebini kabul etti. Verilen kararla şirketin bölgede inşa ettiği tribün sayısı 20’ye çıkacak.

‘Şirketin hazırladığı ÇED raporu kabul edildi’

15 adet rüzgar türbini ile çalışmakta olan Mordoğan Rüzgar Enerji Santrali’nin kapasitesinin 2.1 MW’lık 5 türbin daha ilave edilerek 10.5 MW arttırılması talebine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan olumlu yanıt geldi. Şirketin buna ilişkin hazırladığı ÇED raporu da kabul edildi. Mordoğan RES kapasite artışı projesinde, türbinlerin tarım arazilerinde, zeytinlik alanlarda, konutların 150 metre, tescilli kültür varlıklarının 75 metre yakınında ve tarım alanlarının üzerinde konumlandırılması planlanıyor.

‘Halkın itirazları kabul edilmedi’
ÇED’in kabul edilmesi ile birlikte hem bölge halkının tepkileri hem de daha önce projeyle ilgili verilen mahkeme kararı yok sayılmış oldu. Projenin ilk ÇED sürecinde “Halkın Katılımı Toplantısı”na yerel halk katılmazken, kapasite artırımı için Haziran ayında verilen ‘ÇED Olumlu’ kararı da Karaburun Kent Konseyi tarafından yargıya taşınmıştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, 30.06.2015 tarihinde “ÇED Olumlu” kararı vermesi üzerine açılan davada, mahkeme kararı iptal etmişti. Bunun üzerine şirket, raporda yaptığı küçük çaplı değişiklerle, ÇED sürecini bir kez daha başlattı ve itirazlara rağmen bakanlıktan bir kez daha onay aldı.

(cnö/öç)

EN SON EKLENENLER