Propaganda ile suçlanan sağır dilsiz genç, 5 yıldır tutuklu

Volkan Pekal
Adana

Adana’da yasadışı slogan atmak, uyarıya rağmen dağılmamak gibi iddialarla ‘yasadışı örgüt propagandası’ ve ‘örgüt adına suç işleme’ suçlaması ile açılan davada toplam 7 yıl 1 ay ceza alan doğuştan sağır ve dilsiz Mehmet Tahir İlhan ile Uğur Korkmaz’ın Anayasa Mahkemesi’ne yapılan yeniden yargılanma başvurusu reddedildi.

2011’de BDP’nin çeşitli siyasi partilerle birlikte girdiği genel seçimlerde 7 adayın adaylığının düşürülmesi üzerine yapılan eylemlerde gözaltına alınan İlhan ve Korkmaz, sağır ve dilsiz olmasına rağmen terör örgütü propagandası ile suçlanmıştı.

AYM İTİRAZI REDDETTİ

Mahkemenin YSK’nın bağımsız adayların adaylığının iptali yönündeki karara yalnızca yasadışı örgütün itiraz ettiği ve karşı çıktığı gibi bir düşünceden hareketle cezalandırma yoluna gittiğini, müvekkillerinin yürüyüşe dahi katılmadığını söyleyen sanık avukatları Sevil Aracı ve Tugay Bek kararı temyiz etmişti.

Avukatlar Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesinin onama kararı üzerine davayı AYM’ye taşımıştı.  AİHS’nin 5. maddesinde yer alan ‘özgürlük ve güvenlik hakkı’ ve AİHS’nin 6/1. Maddesinde yer alan ‘adil yargılanma hakkının’ ihlal edildiği gerekçesi ile infaz kararının durdurulması ve yeniden yargılama talepleri ile ilgili yapılan başvuru karara bağlandı. Başvuru AYM tarafından reddedildi.

KARAR AİHM’E TAŞINACAK

Müvekkillerinin somut delile dayanmaksızın, yasal bir siyasi partinin düzenlediği etkinliğin yasadışı kabul edilerek ceza verilmesinin hukuka uygun olmadığını söyleyen sanık avukatları kararı AİHM’e taşıyacaklarını ifade etti. (Adana/EVRENSEL)

 

EN SON EKLENENLER