Sit alanına yerleştirip yüzüstü bıraktılar

Riha’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Hacı Bayram Mahallesi, yaşam gereksinimlerinden yoksun, kaya mezarlarının üzerine inşa edilmek istenen okulun molozları ile boğuşuyor. Mahalle sakini Mehmet Ali Kahraman, 30 yıldır mahalleye hizmet edilmediğini ve çile çektiklerini ifade etti

Fazilet, Refah ve AKP’li belediyelerin Riha’nın (Urfa) merkez Eyyübiye ilçesinde 3’üncü dereceden sit alanı üzerine kurulmasına izin verdikleri Hacı Bayram Mahallesi, 15 bin nüfusu ile kaderine terk edildi. Sit alanı olması sebebi ile sağlık ocağı, yol, cadde ve çocukların oynayabileceği park alanları inşa edilemeyen mahalle, verilen sözlere ve 6 bin çocuk bulundurmasına rağmen okuldan yoksun. Şimdi Maraş Milletvekili olan dönemin AKP’li belediye başkanı Celalettin Güvenç’in okul için kamulaştırıp yıktırdığı 23 konutun altından çıkan kaya mezarları ise yıkıntı molozlarının mahallenin ortasında kalmasına yol açtı. Okul inşaatında ortaya çıkan kaya mezarlarını koruma tedbiri almayan ve molozları dahi alandan kaldırmayan devlet ve belediye ise mahallede tepkiye yol açtı.

Sadece oy istemeye geliyorlar

Yıllardır Hacı Bayram’da oturduğunu belirten 4 çocuk annesi Nahide Vural, çocukların gittiği okulların 4 kilometre uzakta olduğunu ve bu nedenle her sabah ve akşam çocuklarını hem okula götürüp hem de getirdiğini söyledi. Araçları olmadığı için okul okuyan çocukları ile birlikte yürüyerek gidip geldiğini söyleyen Vural, “Okullardan biri aşağıda, diğeri tepede. Çok uzak yani. Bu mahallenin ne okulu var ne bir parkı var, ne bir sağlık ocağı var. Oy istemeye gelince ‘bize oy verin’ derler. Ancak mahalle için hiçbir şey yapmıyorlar” diyerek tepkisini dile getirdi.

Sit alanını da korumuyorlar

30 yıldır Hacı Bayram Mahallesi’nde oturduğunu söyleyen Mehmet Ali Kahraman da, sit alanı olmasına rağmen bölgeye ev yapımına izin verildiğini ancak daha sonra evlerin yıkıldığını ve kaya mezarlarının ortaya çıkmasıyla, alanda başka çalışma yapılmasına izin verilmediğini söyledi. Kahraman, “Dönemin belediye başkanı Celalettin Güvenç tarafından 2 trilyon para harcandı buraya. İstimlak parası adı altında para ödendi buraya. Ancak burada hiçbir araştırma yapılmadı. Daha sonra kaya mezarı çıktı burada ve okul yapımını durdurdular. Burası sit alanı diye bizi oyalıyorlar. ‘Tarihi yapı var’ dediler, ancak bunlar bahane. Madem sit alanı neden daha önce ev yapılmasına izin verdiler” dedi. Kahraman, herkese söylemelerine rağmen, kaya mezarlarının da korunmadığını ve kaderine terkedildiğini söyledi.

30 yıldır çile çekiyoruz

Kahraman, belediyenin hizmetlerini de şu cümlelerle aktardı: “30 yıldır biz bu çileyi çekiyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çitçi mahallemize gelmiş değil. Dertlerimizi dinlemiş değil. Bütün projeleri Karaköprü gibi ilçelere yapıyorlar. Eyyübiye bölgesinde Nihat Çiftçi’yi görmedim.” Urfa Büyükşehir Belediyesi konu ile Kültür Varlıklarını Koruma Vakfı’nın ilgilendiğini belirtti. Kültür Varlıklarını Koruma Vakfı ise bu konu hakkında basına bilgi veremeyeceklerini belirtti.

RIHA /ANF

EN SON EKLENENLER