İZBAN emekçisi GREV dedi

Sık sık taşeronluğu eleştirip emekçi haklarından söz eden CHP’nin elindeki belediyelerde taşeronluk da emek haklarının gaspı da sürüyor. İzmir’de CHP’li belediyenin asgari ücrete mahkum ettiği İZBAN işçileri greve gitti

Açlık sınırının bin 405 TL, yoksulluk sınırının 4 bin 578 TL olduğu bir dönemde emekçilerin ekonomik haklarını düzeltmesi istenen İZBAN A.Ş. ile Demiryol-İş arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Salı sabahı İZBAN işçileri greve başladı.

İzmir’in Aliağa-Torbalı hattını birleştiren banliyö çalışanları direnişe geçti. İZBAN’da çalışan 340 personeli kapsayan toplu sözleşme görüşmelerindeki uyuşmazlık nedeniyle Demiryol-İş’in aldığı karar ile salı sabahı saat 08.00’den itibaren grev başladı. İZBAN bünyesinde makinistler, istasyon operatörleri, gişe çalışanları, bakımcılar olmak üzere toplamda 340 personel iş bıraktı.

Demiryol-İş İzmir Şube Mali Sekreteri Hamdullah Giral, İZBAN’da asgari ücretle çalışan 105 işçi bulunduğunu belirterek, en yüksek ücretin net olarak bin 500-bin 600 liraya denk geldiğini dile getirdi. Giral, İZBAN yönetiminin halkı yanlış bilgilendirdiğini de kaydederek, “İZBAN yönetimi tekliflerinin, enflasyon rakamı ile memurlar ve kamu işçilerine yapılan ücret artışının çok üzerinde olduğunu söylüyor. Ama bu insanlar asgari ücret alıyor bunu söylemiyorlar” dedi. Toplu iş sözleşmesi taslağındaki ilk tekliflerinden yüzde 24 düzeyine indiklerini dile getiren Giral, İZBAN’ın teklifinin ise yüzde 11 olduğunu belirtti.

Çocukların harçlığı

Türk-İş verilerine göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 405 TL, yoksulluk sınırı 4 bin 578 TL oldu. Ancak İZBAN emekçileri açlık sınırının altında çalıştırılıyor. Açlık sınırının altında bir ücretle çalıştırılan işçilerin veriminin de düştüğünü, işçilerin olduğunu dile getiren Giral, “Biz yüzde 100 istemiyoruz. Biraz daha kaliteli bir yaşamı olsun, çocuğuna biraz daha fazla harçlık verebilsin istiyoruz. Bunun neti bin 734 liraya geliyor. 80 gün olan ikramiyemizi 90 gün istedik. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 110-112 gün ikramiyesi olan var” dedi.

Grev kırıcılığı

İZBAN A.Ş. tarafından yapılan açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, grev süresince elindeki tüm imkanları seferber ederek İZBAN güzergahındaki ESHOT ve İZULAŞ otobüs seferlerini artıracağını duyurdu.

BTS’den destek

KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Merkez Yönetim Kurulu, İZBAN çalışanlarının grev kararının yanında olduğunu açıkladı. BTS, “Tek talepleri insanca yaşanacak bir ücret olan İZBAN çalışanlarının bu talepleri gayet insani ve karşılanabilir bir taleptir. Diğer yandan iş sağlığı ve güvenliğinin de yeterince sağlanamaması nedeniyle çeşitli zamanlarda kazaların yaşandığı düşünüldüğünde çalışanların ekonomik haklarının yanı sıra çalışma koşullarının da iyileştirildiği bir sözleşmenin yapılması en temel haklarıdır… Kardeş sendikamız Demiryol-İş ve üyeleri ile sınıf dayanışması içinde olduğumuzu belirtiriz” dedi. BTS işverenin, İZBAN güzergahındaki ESHOT ve İZULAŞ otobüs seferlerini artıracağını şeklinde açıklamasını da eleştirdi.

İZMİR

EN SON EKLENENLER