Elazığ’da içme suyunda arsenik çıktı

Elazığ’ın merkeze bağlı Yurtbaşı Beldesi’nde üniversite tez çalışması için kuyulardan alınan su örneklerinde arseniğe rastlandı.

Yurbaşı Belediye Başkanı Mustafa Ergin, belediyeye ait 4 kuyuyu arsenik çıktığı için kapattıklarını ifade ederek, “Yazıkonak Mevkii’nde açtığımız kuyu ile beldenin su ihtiyacını gidermeye çalışıyoruz. Elazığ’ın içme suyunu karşılayacak Hamzabey Barajı’nın tamamlanması ile beldenin de su ihtiyacı bu hattan sağlanacak” dedi.

Önceki yıllarda Yurtbaşı yöresinde arsenik kirliliğine dair duyumlar aldıklarını söyleyen Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Şaşmaz ise yüksek lisans öğrencisi Gizem Uslu ile birlikte özellikle yüzey ve yeraltı sularındaki arsenik oranının boyutlarını belirlemek amacıyla bir çalışma yaptıklarını söyledi. Bu çalışmanın Fırat Üniversitesi BAP birimi tarafından desteklendi ve sonuçlandığını belirten Şaşmaz, “Örneklemeleri Kanada’da bulunan laboratuvara gönderdik. Örneklemeler sonucunda çok sayıda kuyunun arsenik açısından önemli oranda kirlendiğini gördük. Bu kirlenmenin boyutları o kadar yüksek oranda ki 40 kuyunun 29’unda Dünya Sağlık Örgütü’nün vermiş olduğu 10 ppb değerinin üzerinde değerler gözlenmiştir. Özellikle bu kuyulardan 8-10 tane kuyu 400 ile 15 bin ppb gibi yüksek değerlerle belirlendi” uyarısında bulundu.

EN SON EKLENENLER