Mücadelemiz kurumlarla sınırlı değil

KJA’nın kapatılmasına tepki gösteren dernek üyesi Fikriye Aytin, ‘Biz başlarken kurumlarımız yoktu. Kurumların kapatılması çalışmalarımızı engellemeyecek’ dedi. 40’tan fazla kadın örgütü ise başlattıkları imza kampanyası ile dayanışma ağı kurdu

15 yılında dernekleşerek Kürt kadınlarının örgütlü mücadelesinin sesi olan Kongreya Jinên Azad (KJA), Dönem Sözcüsü Ayla Akat Ata’nın tutuklanmasının ardından kapısına mühür vurularak kapatıldı. Kadını eve hapseden politikalara karşı; kadının ekonomik, siyasal, örgütsel ve toplumsal sorunları üzerine ürettiği politikalar ve diplomasi alanında yürüttüğü önemli çalışmalar ile KJA, Kürt kadın hareketinin çatı örgütü olarak birçok kadın kurumunu da bünyesinde barındırıyor.

Kapatma kararına ilişkin değerlendirmelerde bulunun KJA Üyesi Fikriye Aytin, kapatma kararının ‘bir tesadüf sonucu’ olmadığının altını çizerek, “Kadın mücadelesinin önüne geçemeyenler kapatma kararı verdi” yorumunu yaptı.

‘Kararı tanımayacağız’

KJA’nın diplomasi alanında da önemli çalışmalar yürüttüğünü hatırlatan Aytin, kapatma kararının amacını “Kadınları sindirerek mücadelenin dışına itmektir” sözleri ile özetliyor. KJA’nın verdiği mücadelenin ‘kurumlarla sınırlı’ olmadığının altını çizen Aytin, sözlerine şöyle devam ediyor: “Biz geçmişte de mücadelemizi sürdürürken kurumlarımız yoktu. Sokaklarda, alanlardaydık. Bir kurumun kapatılması bizim çalışmalarımızın önüne geçemeyecektir.” Kapatma kararını tanımayacaklarını ifade eden Aytin, çalışmalarını sürdüreceklerini söylüyor.

‘Yol arkadaşlarımızın yanındayız ‘

Aralarında Muş Kadın Çatısı Derneği, Gökkuşağı Kadın Derneği, Panayır Kadın Dayanışma Derneği, Kongreya Jinên Azad, Van Kadın Derneği gibi kadına yönelik şiddet ve cinsiyet eşitsizliğine karşı mücadele veren derneklerin de bulunduğu 370 derneğin İçişleri Bakanlığı’nın kararı ile kapatılmasına yönelik 40’tan fazla kadın örgütü bir imza kampanyası başlattı.

“Yol arkadaşlarımızın yanındayız” başlığı ile başlatılan kampanyanın metninde şöyle denildi: “Güç, baskı ve korkunun yüceltildiği bu eril hal; hak temelli çalışan, cinsiyet eşitsizliğine, kadınlara yönelik şiddete karşı mücadele eden kadın örgütlerine, kadınların özgürlük ve eşitlik iddiasına düşmanlık. Kadınlara her gün yaşatılan şiddetin devletleşmiş, ağırlaştırılmış hali… Mekanımız kadınların olduğu her yer, kapımız kadınların olduğu her eşik, penceremiz tarihimiz, anahtarımız dayanışmamızdır. Mühürlenen derneklerin yanındayız, dayanışmaya, birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. #KadınlarSusmayacak.”

EN SON EKLENENLER