Sebahat Tuncel’in tutukluluğuna itiraz

HDP milletvekillerinin gözaltına alınmasını Diyarbakır Adliyesi önünde protesto ederken gözaltına alınan ardından tutuklanan DBP Eşbaşkanı Sabahat Tuncel’in tutuklanmasına itiraz edildi

Kürt Siyaseti’ne yapılan gece yarısı operasyonu ile gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi milletvekillinin gözaltına alınmasını protesto ederken gözaltına alınıp tutuklanan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Sebahat Tuncel’in tutukluluğuna itiraz edildi. Tuncel’in avukatları, tutuklama kararının kaldırılarak tahliye edilmesi ve soruşturma dosyası için verilen gizlilik kararının kaldırılması için bir üst mahkeme olan Diyarbakır 3. Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurdu.

DTK toplantılarına katılmak gerekçe

Konuyla ilgili konuşan DBP Genel Merkez Hukuk Komisyonu üyesi ve Tuncel’in avukatlarından Şivan Cemil Özen soruşturmada, bölge illerindeki sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu platform olan Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) illegalize edilmeye çalışıldığını belirterek, Tuncel’in milletvekili olduğu 2010-2011 yılları arasında DTK toplantılarına katılmasının tutuklanma gerekçesi yapıldığını söyledi.

Fiili durum oluşturularak tutuklandı

Özen, soruşturmada suçlamaya konu olan diğer konunun ise, Tuncel’in siyasi parti faaliyetleri kapsamında 2015 Aralık ayından 2016 yılının Ağustos ayları arasında yaptığı basın açıklamaları olduğunu kaydetti. Tuncel’in bu suçlamalar ile “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandığını hatırlatan Özen, “Müvekkilim Tuncel gözaltına alınmadan bir hafta önce hakkında açılan 5 ayrı soruşturma dosyası tek bir dosyada birleştirilerek, dosya için gizlilik kararı alınıyor. Ardından Diyarbakır Adliyesi önünde bir fiili bir durum yaratılarak gözaltına alınıp tutuklanıyor” dedi.

Verilen kararlar tartışmalı

Tuncel hakkında başlatılan soruşturmalarda teknik takip kararı veren hakim ve savcıların birçoğunun Gülen Cemaati üyeliği iddiasıyla tutuklandığını ve ihraç edildiğini ifade eden Özen, bunların verdiği kararların tartışmalı olduğuna dikkat çekti. Müvekkili Tuncel’in katıldığı siyasi parti faaliyetleri ile düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında yaptığı açıklamalar nedeniyle tutuklandığını belirten Özen, bu nedenle Tuncel hakkında verilen tutuklama kararının Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) aykırı olduğunu sözlerine ekledi.

Ne olmuştu?

HDP eşbaşkanları ve milletvekilleri gözaltına alındıktan sonra Diyarbakır Adliyesi’ne getirilmiş, aralarından DBP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel’in bulunduğu çok sayıda kişi bu durumu protesto etmişti. Tuncel ise protestolar sırasından kadın polislerin de eşliğinde darp edilerek gözaltına alınmış, ardından Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından tutuklanmıştı.

AMED

EN SON EKLENENLER