Yüksek: AKP ısrarla ateş çemberine giriyor

İktidarın ülkeyi kan gölüne çevirdiğini belirten DBP Eşbaşkanı Kamuran Yüksek, ‘AKP kendini kurtarmak için bütün memleketi ateşe çeviriyor. Biliyorsunuz akrebin etrafına ateş çemberi oluşturduğunda kendini öldürüyor. AKP’nin durumu da bu. Kendini ısrarla Ortadoğu ateş çemberine sokmaya çalışıyor’ dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Mersin il örgütleri Pozcu’da bulunan Navom Otel’de dayanışma yemeği verdi. Yemeğe, Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Leyla Güven, DBP Eşbaşkanı Kamuran Yüksek, Mêrdîn (Mardin) Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk ve HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Tutuklu vekiller, siyasetçiler ve belediye eşbaşkanlarının resimlerinin bulunduğu “İrademizi teslim alamazsınız” yazılı pankartının asıldığı yemek saygı duruşuyla başladı. Yemekte ilk olarak söz alan HDP Mersin İl Eşbaşkanı Sadun Doğan, zorlu bir süreçten geçtiklerini belirterek, Kürdistan’da baskının hat safhada olduğu bir dönemde kendileriyle dayanışanlara teşekkür etti.

Güven: Baskılar bizi yıldıramaz

Leyla Güven, zor bir dönemden geçtiklerini belirterek, “Bu zorluk dört parça Kürdistan’da devam ediyor. Bu biz Kürtler için yeni değil” dedi. Kurulduğu yıllarda “Kürt sorununu çözeceğim” vaadi nedeniyle Kürtlerin AKP’ye bir şans verdiğini belirten Güven, AKP’nin şimdi ele aldığı iktidarla Kürtleri katlettiğini ifade etti. Güven, “Bu topraklarda bize şu an katliam yapmış olabilirsiniz. Bize binbir türlü baskı yapıyor olabilirsiniz. Ama bu baskı sonuç vermeyecek. Zira biz bu toprakların kadim halkıyız, hiçbir baskı bizi yıldıramaz. Bu nedenle AKP muhakkak gidecektir” dedi. Yapılan baskılara rağmen kazanmaya en yakın dönemde olduklarını dile getiren Güven, “Sizden isteğimiz morallerinizi yüksek tutmanız. Morallerimizi yüksek tutarsak ve birbirimiz ile daha fazla dayanışırsak yüzde 100 kazanan biz olacağız” şeklinde konuştu.

Türk: Kazanan biz olacağız

Yaşanan zulmü bütün Kürtlerin bildiğini belirten Ahmet Türk, bu zulüm karşısında tarihte Kürtler nasıl direndiyse bugün de direneceğini söyledi. 1980 ve 90’larda da Kürtlerin üzerine bir zulüm olduğunu belirten Türk, “Kürtler o zaman bunu dayanışmayla aştı, özgürlüğüne daha çok sahip çıktıkları için kazandı. Bu yüzden gelecek bizimdir. Kürtler özgürleşmeden bilin ki Türkler de özgürleşemez. Onun için hep birlikte direnirsek kazanan biz olacağız” dedi. Faşizmin sadece farklı kimlikleri ezmediğini belirten Türk, faşizmin kendi halkını da yok ettiğini ifade ederek, bu nedenle halkların hep birlikte mücadele etmesi gerektiğini söyledi. Her zaman barıştan yana olduklarını Kürtler kadar barışı isteyen bir halkın olmadığını belirten Türk, “Barış için her şeyi yaparız ama onurumuza yönelik bir saldırı varsa biz asla bunu kabul etmeyiz ve direniriz” dedi.

Beştaş: İktidar büyük bir korku içinde

HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş ise, bütün iktidarların Kürtleri ortak düşman olarak gördüğünün altını çizerek, “AKP, CHP ve MHP Yenikapı’daki mitingiyle bunu kanıtladı” dedi. İktidarın Türkiye’yi adım adım karanlığa götürdüğüne dikkat çeken Beştaş, “AKP bugün siyaseten rakibi olan bir partinin eşbaşkanının cezaevine atıyor. Bu ne siyasetiyle ne de ahlakla açıklanabilir” dedi. İktidarın büyük bir korku içinde olduğunu ve bu nedenle pervasızca saldırdığını söyleyen Beştaş, “Bu korkuları saklamak için herkesi susturuyorlar. Çünkü biliyorlar ki basın özgür olduğunda, halk gerçekleri duyduğunda ömürleri kısadır. Bu ömrü kısaltmak da bizim görevimizdir” dedi.

Yüksek: Kimse inanmıyor

İdam edilişlerinin 79’uncu yıldönümünde Seyit Rıza ve arkadaşlarını anarak sözlerine başlayan Kamuran Yüksek, tarihin nasıl bir döngü içinde olduğunu görmek için Seyit Rıza’nın “Ben sizin hilelerinize baş edemedim bu bana dert oldu ben de sizin önünüzde diz çökmüyorum bu da size dert olsun” sözlerini hatırlattı. Yüksek, “Bakın bugün yine aynı şekilde Kürtler üzerinde siyasi soykırım operasyonları var. Demokrasi mücadelesi veren kurumlar üzerinden tasfiye politikaları yürütüyor. Bunu ise onlardan önce aynı yalan ve hilelere baş vuran atalarının taktiğini kullanarak yapıyorlar. Bakın eş genel başkanlarımız tutuklanıyor. Her gün TV ve gazete manşetlerinde binbir yalan ile zulümlerini meşrulaştırmaya çalışıyorlar. Ama kimse bunlara inanmıyor. Bir kesim korku ve çıkarları nedeniyle destek veriyor bunlara, ama büyük kesim bunlara inanmıyorlar” dedi.

‘Ülkeyi kan gölüne çevirdi’

İktidarın baltayı kendi ayağına vurduğunu belirten Yüksek, “AKP MHP’ye sarılarak bir kaç yıl daha iktidarda kalmaya çalışıyor. Ama AKP kendi sonunu kendisi getiriyor” dedi. İktidarın ülkeyi kan gölüne çevirdiğini ifade eden Yüksek, “Kendini kurtarmak için bütün memleketi ateşe çeviriyor. Biliyorsunuz akrebin etrafına ateş çemberi oluşturduğunda kendini öldürüyor. AKP’nin durumu da bu. Kendini ısrarla Ortadoğu ateş çemberine sokmaya çalışıyor. Muhaliflerin hepsine saldırarak etrafını ateş çemberine çeviriyor. Bu sizin etrafındaki ateş çemberi, Kürtlerin ateş çemberidir” şeklinde konuştu.

MERSİN

EN SON EKLENENLER