Hukuk skandalı: Dernekler hakkında ‘yakalama’ kararı

İzmir 4. Sulh Ceza Hakimliği, İçişleri Bakanlığı tarafından kapatılan KURDÎ-DER, KJA, ÇHD ve Rojava Derneği’nin İzmir şubelerini tüzel kişiliğini yok sayıp, dernekleri ‘örgüt bağlantılı şüpheliler’ yaparak, ‘üzerleri’ ve ikametleri için arama ve el koyma kararı çıkardı

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ve İzmir 4. Sul Ceza Hakimliği, tüzelkişiliği olan ve İçişleri Bakanlığı tarafından kapatılan 370 dernek arasında bulunan Kürt Dilini Araştırma ve Geliştirme Derneği (KURDÎ-DER), Kongreya Jinên Azad (KJA), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Rojava Derneği için skandal bir karar imza attı. Başsavcılık, derneklerin İzmir şubelerinin tüzel kişiliğini gerçek kişi sayıp, bu dernekler hakkında “örgüt bağlantılı şüpheli” oldukları gerekçesiyle “yakalanabilmeleri ve suç delillerinin elde edilmesi” için İzmir 4. Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurdu. Skandal talebi kabul eden mahkeme, dernekler hakkında arama ve el koyma kararı verdi.

Öte yandan birçok öğrencinin Kürtçe dil eğitimi gördüğü KURDÎ-DER Colêmerg’in (Hakkari) Şêmzînan (Şemdinli) ilçesinde bulunan şubesi de mühürlendi.

İZMİR

EN SON EKLENENLER