Olmayan İnternet’ten ‘talimat’

Dersim’de tutuklanan 13 siyasetçi hakkında Tunceli Sulh Ceza Hakimliği, tutuklama gerekçesinde, ‘İnternet üzerinden gelen çağrılar doğrultusunda eyleme katıldıklarını’ iddia etti. Ancak hakim o gün kentte İnternet ve mobil telefon hatlarının kesik olduğunu unuttu!

Dersim’de geçtiğimiz günlerde yapılan operasyon ile gözaltına alınan, ardından tutuklanan 13 kişi hakkında hazırlanan iddianamede olmayan İnternet üzerinden ‘talimat’ aldıkları yer alması, talimatla hazırlanmış bir iddianame mi sorusunu akıllara getirdi. Dersim’de belediye eşbaşkanları Nurhayat Altun ve Mehmet Ali Bul, Belediye Meclis üyesi Cemile Ataş, DİSK Dersim Temsilcisi Şükran Yılmaz, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Eşbaşkanı Murat Polat, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanı Arslan Çağ, HDP PM üyesi Ekber Kaya, HDP il yöneticileri Hüseyin Dağdeviren ve Yaşar Ağın, Emek Partisi (EMEP) İl Başkanı Mustafa Taşkale, BES Dersim Temsilcisi Musa Kılıç ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyesi Hakan Kavut önceki gün çıkarıldıkları Tunceli Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanmıştı. Mahkeme tutuklamaya gerekçe olarak, HDP eşbaşkanları ve milletvekillerinin tutuklanmasını protesto etmek için Dersim’deki emek ve demokrasi güçlerinin öncülüğünde 4-5 Kasım’da il merkezinde düzenlenen basın açıklaması ve oturma eylemine katılmalarını gösterdi.

Protesto için PKK’den ‘talimat’ almışlar!

Partilerinin eşbaşkanları ve milletvekilleri tutuklandığı için protesto eylemi yapan HDP İl Eşbaşkanı Arslan Çağ, HDP PM üyesi Ekber Kaya, HDP il yöneticileri Hüseyin Dağdeviren ve Yaşar Ağın’ın “PKK’nin çağrısı” doğrultusunda eylem yaptıkları iddia edildi. Dersim’deki internet ağı ve mobil telefon hatlarının kesik olduğu, iletişimin durduğu 4-5 Kasım’da belediye eşbaşkanları, HDP, DBP ve EMEP yöneticilerinin, “PKK yöneticilerinin internet üzerinden yayın yapan haber siteleri üzerinden yaptığı çağrılar” doğrultusunda basın açıklamasına katıldıkları ve halkı kışkırttıkları ileri sürüldü.

Siyasetçiler şuçlama karşısında şaşırdı…

Kesik olan İnternet ve telefon hatları üzerinden PKK yöneticilerinin yaptığı çağrılar doğrultusunda basın açıklamasına katıldıkları ileri sürülen siyasetçiler, hakimlikteki ifadelerinde şaşkınlarını dile getirdi. BES Dersim Temsilcisi Musa Kılıç ifadesinde, “Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Tamamen asılsızdır. Bunun sebebi de o gün İnternet yoktu. Telefonlar kesikti. Bana bu durumda kuşlar haber getirecek değil. Ben kimseden emir ve talimat almadan yaşanan olaylara karşı bireysel tepkimi ortaya koymak için basın açıklamasına katıldım… Yapılan basın açıklaması anayasal bir haktır. Kesinlikle şiddet içermiyor” diye vurguladı.

‘Demokratik hakkımızı kullandık’

EMEP İl Başkanı Mustafa Taşkale ise hakimlikteki ifadesinde, “Sebebi ve nedeni belli olan bir basın açıklamasının böyle adil olmayan bir suçlama ile örgüt üyeliğine dayatılmasını kabul etmiyorum” dedi. Belediye Eşbaşkanı Nurhayat Altun ise savunmasında, “O günkü basın açıklamasına ilişkin anayasanın bana vermiş olduğu şiddet içermeyen demokratik hakkımı kullandım. Suç olduğunu düşünmüyorum” diye kaydetti. Belediye Eşbaşkanı Mehmet Ali Bul ise “Anayasal bir hak olan demokratik tepkimizi gösterdik. Yaptığımız basın açıklamasının suç olduğunu düşünmüyorum” diye belirtti.

Basın açıklaması suç sayıldı

Tutuklanan eşbaşkanlar Altun ve Bul, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından görevden uzaklaştırılarak yerlerine Tunceli Vali Yardımcısı kayyum olarak atandı. Soruşturmayı yürüten savcının talebi doğrultusunda Sulh Ceza Hakimi her şeyin açık olduğu soruşturma dosyası için “gizlilik” kararı verdi. Avukatlar tutuklama kararına karşı bir üst mahkeme olan Erzincan Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz etti.

DERSİM

EN SON EKLENENLER