Müzikle bütünleşiyoruz

Türküleri ile kadınların yakarışlarını, aşklarını ve sevgilerini dile getiren Mare Kadın Sesleri Korosu, eril zihniyetin yok saydığı kadınların sesini topluma taşıyor. Grup üyesi Hava İlik, ‘Kadınları güçlü kılacak şey birlikteliği. Müziğin gücüyle daha çok bütünleşiyoruz’ diyor

Sare Kadın Sesleri Korosu, 2011 yılından bu yana Anadolu’da kadına dair türküleri, farklı düzenlemeler ile müzikseverlerle buluşturan bir müzik topluluğu. Balkanlar’da kadınların birbirine sevgi nidası anlamı taşıyan Mare, kadınların yakarışlarına, aşklarına, sevgilerine ve mutluluklarına tercüme oluyor. Türkiye’nin ünlü müzisyenlerinden Muammer Ketencioğlu’nun projesiyle hayata geçirilen Mare Kadın Sesleri Korosu’nda farklı meslekten 7 kadın yer alıyor. Bu kadınlardan biri olan ekonomist Ümran Serhan, koroya Mare ismini vermelerinin nedenini türküler aracıyla kadınların birbirleriyle dayanışmayı pekiştirmesi olarak açıkladı.

Kadınlar daha fazla görünmeli

Yaptıkları türküler aracılığıyla kadınların duygularını, düşüncelerini, günlük yaşamlarını, aşklarını ve hasretlerini yansıttıklarını ifade eden Serhan, sanat alanında birçok kadın ozanın bulunduğunu ancak erk zihniyetin kadınları ikinci-üçüncü plana atarak kadınların yazdığı türküleri kendilerine mal ettiğine dikkat çekti. Tam da bunun önüne geçmek için devreye girdiklerini belirten Serhan, kadın ağzı türkülerini ortaya çıkarıp, kadın sesleri ile sunmayı önemsediklerini söyledi. Kadınların toplumda daha çok görünür olması için katkıda bulunduklarını aktaran Serhan, kadınların duygularının kadınlar tarafından söylenilmesinin daha inandırıcı ve gerçekçi olduğunu dile getirdi.

Kadın ağzı türkü söylüyoruz

Koronun bir diğer üyesi ise Meral Çeçi. Çeçi, aslında mali müşavir. Ancak o da diğer kadınlar gibi müziğe gönül verenlerden. Çeçi, projenin önemini şu sözlerle aktarıyor: “Projenin kadınlara dair olması benim için önemliydi. Sadece koroda olmak ve türkü söylemek için değil. Özellikle kadın ağzı türkü söylemek çok önemliydi. O yüzden ısrarla devam ediyorum. Hem keyifli hem de bir şeylere dokunması açısında anlam taşıyor.” Kadın ağzı türkülerin her yerde dillendirilmesi gerektiğini düşünen Çeçi, kadınların duygularını en iyi kadınların yansıtabileceğini söyledi.

Nefes aldırıyor

Koroya 3 yıl önce katılan kimya mühendisi Melahat Coşkun ise koroya nasıl katıldığını şöyle anlatıyor: “Hemen festival sonrasında kulise gittim ve ‘ben, bu koroya katılmak istiyorum’ dedim. Mare’de olmak çok güzel, kadın sesleri, türküleri seslendirmek çok güzel. Müziğin her türünü seviyorum ama türkülerin bende uyandırdığı his ayrı bir şey.” Coşkun, 16 yıldır İstanbul’da yaşadığını ve koronun ise kendisine nefes alma imkanı verdiğini ifade etti.

Müzik çok şey katıyor

Kadınların sesini gün yüzüne çıkarmanın önemli olduğunu düşünenlerden biri de koronun diğer üyesi Hava İlik. İlik de Coşkun gibi kimya mühendisi. Müziğin kendisine çok şey kattığını dile getiren İlik, “Kadınların sesini gün yüzüne çıkarmak benim için çok önemli. Kadınları güçlü kılacak olan şey birlikteliği ve paylaşımlarda bulunması. müziğin gücüyle daha çok bütünleşiyoruz” sözleriyle Mare’de bulunmanın sevincini paylaştı.

‘Türküler susturulamaz’

Koronun bir diğer üyesi Gönül Dizman da, aynı zamanda muhasebeci. Bir çocuk annesi Dizman, müziğin hayatında hep var olduğunu belirtti. Dizman, Koroya ilişkin şunları söyledi: “Mare, kadınların yakarışını, aşklarını, sevgilerini, mutluluklarını duyurdukları bir nida grubu benim için. ‘Türküler ve kadınlar asla susturulamaz’ diyerek yolumuza elimizden geldiğince devam etmeye çalışacağız” şeklinde aktardı.

İSTANBUL

EN SON EKLENENLER