‘Örgütlenecek gücümüz var’

Tüm dünya kadınları için sembol haline gelen Mirabel Kardeşler’in direniş bayrağını devralan Kürt kadınları, 2016 yılı boyunca da hem erkek hem de devlet şiddetinin hedefinde oldu. AKP’nin kadın kazanımlarına dönük yaptığı saldırılara karşı Türkiye ve dünyadan kadınlarla Amed’de buluşan Kürt kadınlar, KJA’nın kapatılmasının ardından yeni örgütlenme modeli üzerine tartıştı. Baskılar karşısında direnişten geri adım atmayan Kürt kadınlar, mücadelelerini Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad – TJA) olarak sürdürme kararı aldı. TJA üyesi Ceylan Bağrıyanık, kadın mücadelesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘Saldırılar sistematik’

Bağrıyanık, “Bu saldırı karşısında bizler de daha ideolojik bir mücadele ile stratejik kurum ve örgütlenmeleri yaratarak devam edeceğiz” dedi. 21’inci yüzyılın kadın yüzyılı olacağını kaydeden Bağrıyanık, şunları kaydetti: “Sistemimizi alternatif ve karşıt bir sistem olarak kurguladık. Sisteme eklentili hale gelmiş bir kadın kongresi olmadık hiçbir zaman. Sistem de bunu gördüğü için saldırılarını geliştirdi.”

‘Bedeli ne olursa olsun…’

“Kadına yönelik sistematik olarak saldırılar geliştiriliyorken, mücadele ederseniz öldürürüz, katlederiz, tecavüz kültürünü meşrulaştırırız, sizi diri diri yakarız mesajlarına rağmen biz kadınlar olarak alanlardayız” diyen Bağrıyanık, baskıcı politikalara karşı bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da boyun eğmeyeceklerini ifade etti. Bağrıyanık, “Faşizme karşı güç birliğini açığa çıkarmak gerekiyor. Kürt halkı olarak hiçbir zaman devletin bizler için örmüş olduğu sınırlar içerisinde yürümedik. Bizim için her yer mücadele alanıdır. OHAL’lerle geliştirilmiş olan kendileri için yasal olan ancak bizler için yasal olmayan belirlemelere, yasalara kesinlikle uymayacağız” şeklinde konuştu.

‘Kimse engel olamaz’

“Şimdiye kadar hiçbir hükümet hiçbir devlet bu kadar kadına karşı ideolojik savaş başlatmadı” vurgusunu yapan Bağrıyanık, “Önderliğimiz ‘Bugün Ortadoğu’da ve dünyada iki çizgi savaşıyor. Bir kadınları köleleştirmek isteyen AKP-DAİŞ çizgisi vardır. Bir de kadın özgürlüğüne dayalı demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü paradigmam ve çizgim vardır. Bu iki çizgi savaşıyor’ dedi. Bu iki çizgi savaşında bizler Önderliğimizin geliştirdiği perspektifin savunucuları olacağız” dedi. Kadınlara çağrıda bulunan Bağrıyanık, şunları söyledi: “Bir yandan kadın hareketlerinin, kurumların kapatıldığını görüyoruz bir yandan tecavüzcülerin cezaevlerinden çıkarılması için AKP’nin ne kadar mücadele ettiğini görüyoruz. Bu anlamda kadınlar olarak Türkiye’de kadınlar olarak saflarımızı netleştirmiş durumdayız. Bizim tek bir çizgimiz vardır o da kadın özgürlüğüne dayalı çizgidir. Bugün mecliste tartışılan şey Türkiye’de Kürdistan’da kadına yönelik şiddetin meşrulaştırılmasıdır. Topyekün bir serhildana, topyekün bir isyana, saldırılar karşısında örgütlenmeye ihtiyacımız var. Bunu gerçekleştirecek gücümüz de vardır.” AMED

EN SON EKLENENLER