Tahir Elçi dosyasında bir yıldır bir adım ilerleme yok!

Amed Baro Başkanı Tahir Elçi’nin yaşamını yitirmesinin üzerinde bir yıl geçmesine rağmen, açılan soruşturmada bir adım ileri gidilmedi. Avukat arkadaşları tarafından neredeyse her hafta yapılan eylemde faiillerin ortaya çıkarılması için yargıya çağrı yapıyor.
Tüm yaşamını İnsan Hakları’na adayan ve “faili meçhul” cinayetlerin aydınlatılması, yakılıp yıkılan köylerin hesabının verilmesi için mücadele eden Amed Baro Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015’te yine bir ihlale dur demek için Amed’in Sûr İlçesinde bulunan Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yaptıktan hemen sonra katledildi. Kameraların kayıtta olduğu sırada her şey bir anda olmuştu ve Tahir Elçi, hiç durmadan ateş eden polislerin arasında kalmıştı. Elçi’nin katledilmesine ilişkin olay yeri incelemesi günler sonra yapılmış ancak itinasız yapılan incelemede bir sonuca varılamadı.

Olay anı kayıttaydı!

Elçi’nin katledilmesine dair açılan dava da şimdiye kadar hiç bir fail yargılanmazken ön otopsi tutanağında, kurşunun sağ kulak arkasından girdiği sol kaş üstünden çıktığı belirtildi. Ardından kriminal otopsi raporundan ise Elçi’nin hangi silahtan, hangi açıdan, hangi vücut pozisyonu ile vurulduğunun tespitinin tıbben ve fiziken bilinemeyeceği ileri sürüldü. Çatışma esnasında Elçi’nin sol tarafında bulunan polislerin durmadan ateş ettiği kamera kayıtlarına yansımıştı. Görüntülerde sokak başında polisle çatışan iki gencin, baronun açıklama yaptığı Dört Ayaklı Minare’nin bulunduğu sokağa doğru koştuğu, polislerin durmadan üzerlerine ateş açtığı, ancak iki gencin hiçbir şekilde karşılık vermediği net biçimde görülüyordu. Ortaya çıkan görüntüler ve görgü tanıkların anlatımları, Elçi’nin polisin silahından çıkan kurşunla vurulma ihtimalinin yüksek olduğuna işaret ediyordu. Herkesin gözleri önünde yaşanan infaz, sürekli manipüle edilmeye çalışıldı.

17 dakikalık kısmın silindi

Kameralar önünde katledilen Elçi’nin “PKK’liler tarafından vurulduğu” iddiası ana akım medya tarafından verilerek manüpele edilmeye çalışıldı. Dosyayla ilgili sürekli yeni bilgiler olmasına rağmen bir arpa yol alınmadı. Olay yerini tam açıyla gören Mardin Kebap Evi’nin kamera kayıtlarının dosyaya eklenmesi talep edildi, ancak bu görüntüleri avukatlar hiçbir zaman izleyemedi. Olay yeri inceleme ekiplerinin Elçi’nin vurulduğu yerde iki kez inceleme yapmasına rağmen kovanlar toplanmadı. Olay yerine çok yakın mesafedeki PTT şubesine ait güvenlik kamerasından elde edilen görüntülerden 17 dakikalık kısmın silindiğinin ortaya çıkması davanın sürüncemede bırakılacağı niyetini iyiden iyiye açığa çıkardı.

Taleplerimiz yerine getirilmiyor

Elçi’nin dosyasında hiç bir ilerleme olmadığını ifade eden Amed Baro Başkanı Ahmet Özmen, Elçi’nin meslek hayatını adalet ve demokrasi mücadelesine adadığını söyledi. Soruşturma dosyasının etkin şekilde yürütülmediğini kaydeden Özmen, “Olayın üzerinden bir yıl geçti. Şu ana kadar şüpheli sıfatıyla ifadesine başvurulan hiç kimse yok” dedi. Dosyada gizlilik kararının olmadığını buna rağmen dosyanın tamamına ulaşamadığını vurgulayan Özmen, “Savcılar avukat yerine dosyayla ilgili bilgileri basına veriyor ama avukatlara vermiyor. Bizler Elçi’nin katillerinin ve arkasındaki karanlık güçlerin gerçek delillerle ortaya çıkarılmasını istedik. Manipüle haberlerle soruşturma dosyasına ciddi zararlar veriliyor. Soruşturma makamlarına 100’e yakın talepte bulunduk. Şuana kadar sunduğumuz taleplerin herhangi biri yerine getirilmedi” değerlendirmesi yaptı.

Kayıtlar hayati önem taşıyor…

Mardin Kebap Evi’ne ait güvenlik kamerasının Elçi’ni vurulma anını hakim bir açıyla çektiğini ve güvenlik kamerasının görüntülerinin hayati önem taşıdığının altını çizen Özmen, “30 Kasım itibari ile Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na bu delili biz bildirdik. Çatışmalardan kaynaklı bu delilin bir an önce alınması gerektiğini dile getirdik. Delil alındı” dedi. Ancak alınan delilin çözülmediğini ve kendileri tarafından izlenmediğini dile getiren Özmen, “Bu bile soruşturmanın etkili ve hızlı yürütülmediğini gösteriyor” şeklinde konuştu. Darbe girişiminden sonra yargı sistemi içerisindeki hakimlerin 3’te biri açığa alındığını ifade eden Özmen, “Görevde kalan savcılar da bu soruşturmaya bakmakla görevlendirildi. Şu ana kadar Elçi soruşturma savcısı 3 kez değiştirildi. Geçen hafta itibari ile tekrardan cumhuriyet savcısı değişti” dedi.

‘Yargı iyi bir karneye sahip değil’

Ana akım medyanın Elçi’nin katledilmesine ilişkin 3 kişinin gözaltına alındığını yazdığını söyleyen Özmen, “Ama görünüşte gözaltı ve tutuklama var. Bunlar algı operasyonlarıdır. Yargı teşkilatı bu tür dosyaların aydınlatılması hususunda iyi bir karneye sahip değil” diye konuştu. Bunun somut örneğini 1990 yılında işlenen faili meçhul dosyalar olduğunu vurgulayan Özmen, “Faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması yok denecek kadar azdır”diye belirtti. Son olarak Özmen şu ifadeleri kullandı: 2009 yılında bazı faili meçhul davalar yeniden açıldı ve farklı kentlere gönderildi yargı sürecinde. Daha sonra da teker teker beraat kararları verilmeye başlandı. Geçmişi düşündüğümüz zaman yargının karnesi olumsuzdur. Tahir Elçi dosyası yargının geçmiş durumlarına bakıldığında acaba bu dosya da aydınlatılmayacak mı, failler bulunmayacak mı diye düşünüyoruz. Toplum da bizler de dosya nedeniyle kaygılıyız.”

Kaynak: ANF

EN SON EKLENENLER