Rus uçağının düşürülmesinin yıldönümünde TSK’ye hava saldırısı

Bab’a ilerlemek isteyen TSK askerlerine yapılan hava saldırısında 3 asker yaşamını yitirdi, 10 asker de yaralandı. TSK, Rus uçağının Türkiye tarafından düşürülmesinin yıldönümünde yapılan saldırının, Suriye rejimi tarafından yapıldığını belirtti. RTÜK, saldırıya ilişkin yayın yasağı getirdi

“Fırat Kalkanı” isimli operasyon kapsamında Bab’a ilerlemek isteyen TSK’ya bağlı birliklere hava saldırısı yapıldı. Saldırıda 3 asker yaşamını yitirdi, 10 asker de yaralandı. Saldırıda yaşamını yitiren askerlerin Erdal Bolat, Melih Özcan, Zafer Er olduğu belirtilirken, ağır yaralanan askerler tedavi için, Dîlok’a (Antep) sevk edildi. TSK, saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, saldırının bugün 03.30’da rejim güçleri tarafından yapıldığı söylerken, yaralı askerlerin bölgeden tahliye edildiğini ifade etti. Saldırı sonrası RTÜK tarafından yayın yasağı getirilmesi ise dikkat çekti.

Hava sahası dün açıldı

24 Ağustos’ta başlatılan “Fırat Kalkanı” harekatı kapsamında resmi rakamlara göre şu ana kadar 16 asker öldü. “Fırat Kalkanı” isimli operasyon kapsamında Türkiye’ye ait savaş uçaklarının Bab sahasında uçuş yapması 22 Ekim’den bu yana belirli aralıklarla engelleniyor. Suriye ordusu, 20 Ekim’de yaptığı açıklama ile “Suriye hava sahasına giren Türk uçaklarının her türlü imkan kullanılarak düşürüleceğini” duyurmuştu. Son olarak 14 Kasım’da tekrardan Rusya tarafından kapatılan hava sahası 23 Kasım günü akşam saatlerinde açılmıştı. TSK de Bab, Qebasîn ve Erima bölgelerine hava saldırıları düzenlediğini açıklamıştı.

Tarihler tesadüf mü?

Saldırının 24 Kasım 2015 tarihinde Rusya’ya ait bir savaş uçağının Türkiye’ye ait F-16’lar tarafından düşürülmesinin yıldönümünde gerçekleşmesi dikkat çekti. Rus uçağının düşürülmesinin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu, saldırıyı sahiplenmiş ve “yine olsa yine vururuz” demişlerdi. Ancak Türkiye’nin uzun bir süre Suriye sahasından uzak kalması üzerine Erdoğan, Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’e bir özür mektubu göndermiş ve daha sonra “Fırat Kalkanı” ile sahaya dönüş yapmıştı.

Öte yandan “Fırat Kalkanı” operasyonu kapsamında 7 asker daha yaralandı. Askerler Kilis Devlet Hastanesi’ne kaldırılırken, nasıl yaralandıklarına ilişkin bilgi edinilemedi.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER