Kadınlar 25 Kasım’da sokağa çıktı

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde kadınlar birçok merkezde sokağa çıktı. Kadına karşı erkek ve devlet şiddetine karşı özgürlüklerine, iradelerine, yaşam haklarına sahip çıkan kadınlar, “Biz kazanacağız” dedi

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde İstanbul, Eskişehir, Mersin, Edirne, Dersim, Konya, Kayseri’de eylemdeydi.

İstanbul’da “Susmuyoruz, itaat etmiyoruz” diyen binlerce kadın Tünel’den Galatasay Meydanı’na yürüdü.

Mersin Kadın Platformu’nun çağrısıyla Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelen kadınlar basın açıklaması yaptı. AKP’nin sindirme, yok etme politikalarına karşı direneceklerini ifade eden kadına “Kadınlar olarak cevabımız net: Size bu zaferi tattırmayacağız” dedi.

‘Rojava’da kadın devrimi yapanlarız’

Adana Kadın Platformu Atatürk Parkı’nda bir araya geldi. “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz. Şiddetinizle barışmıyoruz” pankartının açıldığı eylemde “şiddeti kutsayan erkekliğiniz batsın”, “cinsiyetçilik kültürel hastalıktır”, “kaderimin ağlarını şahsen kendim örerim”,”jin jiyan azadi” dövizleri taşındı. Kadınların ortak okuduğu metinde kadın dayanışmasının erkek egemenliğini yıkacağını söyleyen kadınlar bundan sonra direnişi daha da büyüteceklerini ilan etti.

Ortak okunan metinde kadınlar, “Gezi’de kırmızılı kadınız, Amed’de TOMA’ların önündeyiz, TEDİ’de direnen işçi kadınız, Yeşil Yol’da Havva’yız. Roma Parkı’nda tarihi mirasına sahip çıkan kadınlarız. Mühürlediğiniz kurumlarda kadın dayanışmasını güçlendirenleriz. Polonya’da kürtaj yasağına direnen kadınlarız, İzlanda’da “eşit işe eşit ücret” diyenleriz. Suriye’de onurlu, eşit ve birlikte yaşam için savaşa, işgale direnenleriz. Şengal’de IŞİD barbarlığıyla mücadele edenleriz. Rojava’da kadın devrimini yapanlarız” dedi.

‘Şiddetinizle barışmayacağız’

Antakya Kadın Dayanışması ve Hatay Kadın Platformu’nun çağrısıyla Antakyalı kadınlar Köprübaşında bir araya geldi. Açıklamada “Şiddetinizle barışmayacağız”, “AKP elini çocuklardan çek”, “Bağır herkes duysun, erkek şiddeti son bulsun”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları atıldı. Mor Dayanışma Tiyatro Topluluğu’nun sergilediği skeçlerin ardından etkinlik halaylarla sona erdi.

AKP’nin kadın politikalarıyla mücadele çağrısı

Edirneli kadınlar Atatürk Anıtı’nda buluşarak Saraçlar Caddesi’ne yürüyüş gerçekleştirdi. Eyleme belediyenin bando ekibi de eşlik ederken, kadınlar şarkılarla, türkülerle cadde boyunca yürüdü. Kadınlar, Saraçlar Caddesinde kurulan kadın kürsüsünde AKP’nin kadın düşmanı politikalarına karşı mücadele etmeye çağırdı.

‘Direneceğiz ve kazanacağız’

Dersim Kadın Platformu’ndan kadınlar yaptıkları basın açıklamasında “Susmayacağız, yılmayacağız, direneceğiz ve biz kazanacağız. Faşizme karşı kadınların örgütlü mücadelesi kazanacak” dedi.

Hopa’da Halkevci Kadınlar’ın çağrısıyla Hopa İskelesi’nde buluşan kadınlar dilek fenerlerini şiddete karşı özgürlüğe uçurdu. Kadınlar eşit, özgür ve adil bir gelecek; şiddetin, tacizin, tecavüzün ve kadın katliamlarının olmadığı bir dünya dileğinde bulundular.

Konya, Kayseri, Sinop ve Aydın’da bir araya gelen kadınlar da basın açıklaması yaptı.

EN SON EKLENENLER