Fidel Castro yaşamını yitirdi

Küba’nın lideri Fidel Castro 90 yaşında yaşamını yitirdi. Castro, son konuşmasında kendisi ölse bile, ‘Kübalı komünistlerin idealleri, inançları bu dünya için, insanlık için fayda sağlamaya devam edecek’ demişti

55 yıl önce gerçekleşen Küba Devrimi’nin lideri Fidel Castro 90 yaşında hayatını kaybetti. Castro’nun ölümünü, kardeşi Devlet Başkanı Raul Castro Küba Devlet Televizyonu’ndan duyurdu. Yıllar sonra ilk kez geçtiğimiz Nisan ayında Komünist Parti kongresinde konuşan Castro, yakında öleceğini söyleyerek, partililerden inandığı ideallere sahip çıkmalarını istemişti. Castro, “Yakında 90 yaşında olacağım. Yakında ben de diğer önderler gibi gideceğim. Elbette hepimizin zamanı gelecek. Ancak Kübalı komünistlerin idealleri, inançları bu dünya için, insanlık için fayda sağlamaya devam edecek. Bu idealler için savaşmaya devam etmeliyiz” demişti.

Castro kimdir?

Orta halli İspanyol göçmeni bir ailenin çocuğu olarak 13 Ağustos 1926 yılında dünyaya gelen Castro, Küba’nın yoksul kentlerinden Mayari’ada büyüdü. 1945’te eğitime başladığı Havana Üniversitesi’nden 1950’de hukuk doktoru olarak mezun oldu. 1953 başlarında Batista diktatörlüğünü yıkmak amacıyla küçük bir grup oluşturan Castro, 26 Temmuz’da Santiago’daki Moncada Kışlası’na 165 arkadaşıyla birlikte bir baskın düzenledi; ama başarısızlığa uğrayarak tutuklandı. 16 Ekim 1953’te Santiago’daki Küba Yüksek Mahkemesi’nde yapılan yargılamada ‘Sayın yargıç siz beni mahkûm edin! Tarih beni haklı çıkaracaktır!’ (La Historia Me Absolvera) cümlesiyle biten ünlü savunmasını yaptı. Mahkeme sonunda 16 yıla mahkûm oldu. Juventud Adasında 21 ay hapis yattıktan sonra Batista’nın emriyle cezasının geriye kalan bölümü bağışlandı.

Toprak reformu ile başladı

2 Aralık 1956’da Küba’ya dönen Castro, 2 yıl boyunca gerilla savaşı yürüttü. Giderek siyasi desteğini yitiren ve bir dizi askerî yenilgiye uğrayan Batista, 31 Aralık 1958’de Dominik Cumhuriyeti’ne kaçtı. Castro 1959’un ilk günlerinde Havana’ya girdi. Hukukçu Doktor Manuel Urrutia Leo devlet başkanlığına, Castro da başbakanlığa getirildi. Castro hükûmeti, ilk olarak fiyatları ve kiraları düşürdü. Ardından köklü bir toprak reformu başlattı. Urrutia’nın toprak reformunun ertelenmesi yönündeki baskıları üzerine Castro istifa etti; ama halkın yoğun tepkisi karşısında Urrutia, görevinden çekilmek zorunda kaldı.

‘Küba komünistlerin idealleri…’

Fidel Castro 31 Temmuz 2006 tarihinde sağlık problemleri nedeniyle yetkilerini geçici olarak başkan yardımcısı ve kardeşi Raul Castro’ya devretti. 19 Şubat 2008’de de, bir açıklama yaparak, 1976 yılından beri yürütmekte olduğu Küba’nın en yüksek yönetim organı olan Devlet Konseyi Başkanlığı görevini bıraktığını açıklamıştır. Görevden ayrıldıktan sonra Yoldaş Fidel’in düşünceleri adıyla yazdığı makalelerde gündemdeki önemli olayları yorumlamıştır. Castro, son konuşmasında “Yakında 90 yaşında olacağım. Yakında ben de diğer önderler gibi gideceğim. Elbette hepimizin zamanı gelecek. Ancak Kübalı komünistlerin idealleri, inançları bu dünya için, insanlık için fayda sağlamaya devam edecek” demişti.

EN SON EKLENENLER