Kadınlar: Bu yurtlar hangi kritere göre denetleniyor

Kadın örgütlerinin çağrısıyla, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelen kadınlar Adana’nın Aladağ ilçesinde kız öğrenci yurdunda 11 çocuk ve 1 görevlinin hayatını kaybetmesini protesto etti. Milli Eğitim önünde “Yasta değil isyandayız”, “AKP elini çocuklardan çek”  sloganları atan kadınlar kaza değil katliam diyerek siyah pankart açtı.

‘AKP’NİN POLITIKALARI YÜZÜNDEN ÇOCUKLARIMIZI KAYBETTİK’

AKP’nin politikaları yüzünden çocuklarını kaybettiklerini söyleyen HDK eş sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Bir katliamın ardından kadınlar olarak alanlardayız. Bugün 12 tane canımızı yitirdik. 11’i çocuk bunların.  Ne uğruna yitirdik çocuklarımızı peki? AKP’nin gerici politikaları uğruna yitirdik. AKP’nin yurtlara yatırım yapmak yerine, anayasa da yazan sosyal devletin gereği olan parasız eğitim gereğini yerine getirmediği için yitirdik. Ne yazık ki bu katliamlar ilk defa yaşanmıyor. Daha önce bu yurtlarda yaşanan katliamların üzerine gidilmiş olsaydı, bu facialar yaşanmayacaktı. Her katliamın arkasından kaza diyen bir iktidarla karşı karşıyayız. Yoksula ölümü, tacizi, tecavüzü reva gören anlayışı ret ediyoruz.  Yaşamımızın en değerli parçaları olan çocuklarımızın üzerinden ellerinizi çekin. Götürüp yurtlara kapatıp çayır çayır yakacağını kişiler değildirler.  Hükümetin, Milli Eğitim Bakanlığının vermesi gereken cevaplar var. Neden yangın merdivenin  kapısı kapalıdır?”diye tepki gösterdi. Koçyiğit,  Tarikatlara ait bu  yurtların derhal kapatılması gerektiğini vurguladı.

‘TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Ensar vakfında yaşanan tecavüzü hatırlatan HDP Siirt Milletvekili Besime Gonca ise, “Ensar vakfinda yaşanan tecavüz de bu hükümet ‘Bir kerede birşey olmaz ‘ demişti. Sanırım bu zihniyet bu katliama da ‘bir kere olmuştur bir şey olmaz’ diyecektir.  Siirtte maden ocağında yaşanan işçi cinayetinideki hükümetin duyarsızlığını da gördük. Parlemantoda bu yaşananların takipçisi olacağız” dedi.

‘ÇOCUKLARIMIZIN HAYATLARINDAN ENDİŞE EDİYORUZ’

Kadınlar adına açıklamayı okuyan Fadime Çelebi Yangın merdivenleri kilitli olmasının altını çizerek; “Eril namus anlayışına göre kız çocuklarının hayatlarından daha önemli olan başka şeyler vardı” diye konuştu. ‘Çocuklarımızın hayatlarından endişe ediyoruz’ diyen Çelebi daha önce yurtlarda yaşanan katliamlara dikkat çekti. Çelebi, “Konya’da 17 öğrencinin ölümü ile hafızamıza kazınan kaçak Kuran kursu davası 8 yıldır sürüyor ve bir tek tutuklu sanık yok. Yakın zamanda Ensar Vakfı’nın Karaman’daki evlerinde cinsel istismara uğrayan çocuklar için sesimizi çıkardığımızda da gördük ki vakfa hiçbir yaptırım uygulanmadı” dedi.

‘BU YURTLAR HANGİ KRİTERE GÖRE DENETLENİYOR’

Özel vakıfların insiyatifinde olan bu yurt ve evlerde kaç çocuğun kaldığının bilinmediğini söyleyen Çelebi, “Bu yurt ve evlerin denetiminin hangi kriterlere göre yapıldığı konusunda şeffaflık göremiyoruz. Üstelik, söz konusu yurtların işleyişi ve denetlenmesi süreçlerinde olduğu gibi, bu kurumlarda patlayan korkunç skandallar sonrasında yayın yasakları getirilerek kamuoyu yeniden büyük bir karanlık ve sessizliğe mahkum edilmektedir” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

EN SON EKLENENLER