Anayasa tekçi değil halkların olmalı

AKP ve MHP’nin, HDP ve CHP’yi dışarda bırakarak hazırladığı tekçi anayasa on beş gün içinde Meclis’e sunulması beklenirken, DTK Eşbaşkanı Güven, tekçi değil Türkiye halklarının güvence altına alınacağı demokratik bir anayasanın hazırlanması gerektiğine vurgu yaptı

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, siyasi soykırım uygulamaları, Avrupa Parlamentosu’nun kararı ve yeni anayasa sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kürt sorununun iktidara gelen herkes tarafından ötelendiği için uluslararası bir sorun haline geldiğini belirten Güven, Türkiye’de Kürt sorunun yanı sıra, emekçilerin, gençlerin, kadınların ve istihdam sorununun olduğunu hatırlattı. AKP’nin rehine politikasının hedefindeki isimlerden biri olan yılların Kürt siyasetçisi ve DBP Mêrdîn (Mardin) Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk’ün tutuklanmasını da değerlendiren Güven, AKP’nin bu politikalarda ısrar etmesi, çözümsüzlüğü derinleştirdiğini dile getirdi. Güven, Kürt sorunun demokratik yolla çözülmesi için hükümete defalarca Dolmabahçe Mutabakatı’nı adres olarak gösterdiklerini kaydetti. AKP iktidarının HDP ve DBP’li siyasetçileri rehin alarak halktan ve dünyadan kopartıp tecrit altına almasına da tepki gösteren Güven, “AKP yürüttüğü psikolojik savaşla moralimizi bozup irademizi kırmaya çalışıyor ancak bu politikaları başarılı olamayacak. İrademiz Mehmet Tunçların, Asiye Yüksellerin iradesidir” dedi. Avrupa Parlamentosu’nun (AP) OHAL ve HDP’lilerin tutuklanması nedeniyle Türkiye’ye ilişkin aldığı müzakereleri askıya alma kararını değerlendiren Güven, AP’nin durdurma kararını demokrasi adına son derece önemli bulmalarına rağmen Kürt sorununun çözümünün iç dinamiklerle çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Tekçilik ve inkar yasası

Türkiye’deki demokratik kesimler yıllardır yeni bir anayasaya duyulan ihtiyacı dillendirirken, AKP ve MHP ortaklığında tekçi anayasayaya dikkat çeken Güven, “Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğu yıllar önce ortaya çıkmıştı çünkü Türkiye hâlâ faşist darbeci Kenan Evren’in hazırladığı bir anayasa ile yönetiliyor. Söz konusu anayasa yapılan onca değişikliğe rağmen Türkiye’nin sorunlarını çözmeyen bir niteliğe sahiptir. Bu yeni anayasa ile “Türkiye Türklerindir” anlayışından sıyrılıp, “Türkiye, Türkiye halklarınındır” anlayışının benimsenmesi gerekiyor. Ancak durum bu iken AKP ve MHP ittifak geliştirerek birlikte yeni bir anayasa hazırlamaya çalışıyor. Bu anayasa ile Türkiye halklarının özlem duyduğu bir sistem yaratılamaz!” dedi.

Herkesin anayasası olmalı

AKP ve MHP, anayasanın ilk dört maddesine dokunmadan yeni bir anayasa yapmak istemesinin inkarı devam ettireceğine işaret eden Güven, “HDP yeni anayasa çalışmalarının dışında tutulmadan yeni bir anayasa hazırlanmalı ve bu anayasa öyle bir şey olmalı ki; herkes, ‘evet, bu benim anayasam’ diyebilmeli” ifadesinde bulundu.

Melek Yüksel / Amed-Anf

EN SON EKLENENLER