Küresel Isınma Kurultayı var ekoloji örgütünden temsilci yok

Özer AKDEMİR
İzmir

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD)’nin 2008 yılından beri düzenlediği, Küresel Isınma Kurultayı önceki gün İzmir Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirildi. Üç farklı oturum şeklinde yapılan sempozyumun konuşmacıları arasında gazeteciler, bilim insanları, işadamları ve belediye başkanları yer alırken, sempozyum programında hiçbir ekoloji örgütü temsilcisinin olmaması dikkat çekti. 

EKOLOJİ ÖRGÜTÜ TEMSİLCİSİ YOK

Küresel Isınma konusunun son yıllarda “Temiz-yenilenebilir enerji” reklamı ile enerji pastasından daha çok pay kapmaya çalışan rüzgar enerji santrale (RES) ve güneş enerji santrali (GES) şirketleri temsilcileriyle konuşma aslında Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin olayın sadece ekonomi kısmıyla ilgilendiğini ortaya koydu. Sempozyumun açılış konuşmaları öncesinde salonda bulunan dinleyicilerden “Ekoloji ekonomiye feda edilmesin” sözleri bir anlamda bu eksikliğe dikkat çekiyordu. 

HANGİ KOCAOĞLU?

Etkinliğin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkana Aziz Kocaoğlu’nun özellikle kamu arazilerinin rant odaklı imara açılması ile ilgili sözleri önemliydi. Oysa, İzmir’in göbeği Basmane’de 18 yıldır bir çukur olarak duran eski Dünya Ticaret Merkezi arazisini, ilk 13 katına da belediyenin taşınması koşuluyla 67 katlı gökdelen yapılması için Sancak Grubuna verilmesini onaylayan da Kocaoğlu’nun kendisi idi! 

GAZETECİLERE PATRONUN ‘RİCA’SI

“Enerji’de dönüşüm ve iklim değişimine medyanın bakışı” başlıklı ilk oturumda yapılan konuşmalarda daha çok küresel ısınma gerçeği ve bu gerçeğe karşı enerji üretiminin “temiz enerji”ye doğru kaydırılması düşüncesi ön plana çıktı. Hürriyet Gazetesi yazarı Selim Türsen medyanın bilimsel doğrulardan yola çıkarak geniş kitleleri küresel ısınma konusunda aydınlatma görevine dikkat çekerken, Haber Türk yazarı Dilek Gappi’nin anlattıkları bunun neden hiç de göründüğü kadar kolay olmadığını gösterdi. Gappi, daha önce çalıştığı gazetenin patronunun ilk toplantıda kendilerine iki alanla ilgili eleştirel yazı yazmamalarını ‘rica’ ettiğini aktardı; AKP karşıtlığı ve enerji sektörü. Gappi, patronun hükümetle arayı bozmamak ve yatırım yaptığı enerji sektörüne zeval gelmemesi için böyle bir talepte bulunduğunu söyledi.  

ZİHİNSEL SATIN ALMA

Oturumda konuşan Anadolu Ajansı Enerji Yayın Yönetmeni Fırat Gazel ise sektörel gazeteciliğin önemine dikkat çektikten sonra şunları söyledi; “Devasa maddi gücü olan şirketler karşısında gazetecilerden çok fazla birşey beklenmemeli. Şirketler gazetecilere ve bürokratlara yönelik zihinsel satın alma faaliyeti yürütüyorlar”. 

SPONSORLAR SHELL VE COCA COLA OLUNCA…

Küresel ısınma konulu sempozyuma küresel ısınmaya ve diğer ekolojik yıkıma yol açan faaliyetlere karı mücadele eden ekoloji örgütlerinin çağrılmamasının yanı sıra sempozyum sponsorları ile ilgili de bir iki şey söylemek gerek. Sempozyum sponsorları arasında Coca Cola ve Shell’in bulunması aslında sorunun kaynağı olan kapitalizmin en büyük tekellerinden ikisi ile bu sorunu tartışmak gibi tuhaf bir duruma da yol açıyor. Sempozyumun STK temsilcilerinin konuşmaları başlığını taşıyan bölümünde yer alan Çevreci Enerji Derneği (ÇED)’in RES şirketi patronları tarafından kurdurulduğunun daha önce gazete haberlerine konu olduğunu da belirtelim. EGD bilinçli ya da bilmeden, burada da adresi yanlış belirlemiş.

Evrensel

EN SON EKLENENLER