‘Bugün de aynı şeyleri yaşıyoruz’

Hayatı boyunca barış ve demokrasi mücadelesi veren ve birçok kez tutuklanan Ahmet Türk yaşına rağmen yeniden tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bütün yaşadıklarına şahit olan ve hep destek olan eşi Mülkiye Türk cezaevi, işkence ve beklemekle geçen yılları anlattı

Siyaset mücadelesinde birçok kez cezaevine giren Ahmet Türk, son olarak 2014 yerel seçimlerinde halkın iradesi ile Mêrdîn Büyükşehir Belediye eşbaşkanlığına seçilerek çalışmalarına devam etti. Türk, Kürt siyasetine yönelik operasyonlarda tekrar gözaltına alınarak 74 yaşına ve kalp rahatsızlığına bakılmaksızın tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderildi. Türk’ün verdiği mücadele boyunca yaşadıkları karşsında ailesi de onunla birlikte her şeyi yaşayıp hep destek oldu.

Tek kelimeyle geçen yıllar…

Türk’ün bütün yaşadıklarına şahit olan ve ona destek olan eşi Mülkiye Türk yaşadılarını anlattı. Ahmet Türk’ün, 1980 darbesiyle birlikte tutuklu bulunduğu ve her türlü işkenceye maruz kaldığı Diyarbakır Cezaevi’nde onu ziyaret eden eşi Mülkiye Türk’ün ömrü cezaevi kapılarında geçti. Annesi ile birlikte Türk’ün tutuklu bulunduğu cezaevine görüşe giden Mülkiye Türk, cezaevi görüşlerinde Kürtçe konuştukları için daha çok işkenceye maruz kaldığını belirtti. Türk, Ahmet Türk’ün Türkçe tek kelime bilmeyen annesi ile konuştuğunda Kürtçe “Mercimekler nasıl” sorusundan dolayı Ahmet Türk’ün de büyük işkence gördüğünü belirtti. Türk bundan dolayı eşiyle görüşlerinde tek konuşmalarının “Nasılsın? İyi misin?” sorusu olduğunu belirtti.

‘Kendini mücadeleye adadı’

Mülkiye Türk baskıların her gün arttığı bölgede yaşadıkları Kasrı Qanco (Atlı) köyünde çocuklarını büyük zorluklarla büyütür. Gençliğinin büyük zorluklarla geçtiğini söyleyen Mülkiye Türk, yaşadıkları baskıyı, zor ve şiddeti gözleri dolarak anlattı. Türk’ün yaşamı boyunca kendisini mücadeleye adadığını bundan dolayı da hiçbir zaman normal bir aile ilişkisi yaşayamadıklarını ifade eden Türk, “İşlerinin yoğunluğundan dolayı doğru düzgün bir arada bile olamıyorduk. Cezaevinde olduğu süreçlerde ben hep köyde yaşıyordum. O dönemler üzerimizde büyük bir baskı vardı. Köyümüz her zaman abluka altındaydı. Sürekli baskınlar yapılıyordu” diyerek o dönemde yaşadılarını anlattı.

‘Bu ülkenin utancıdır’

Yaşamını hep eşini bekleyerek, onun acılarına ortak olarak geçirdiğini ifade eden Türk, “Onun inandığı mücadelede ona her zaman destek oldum. Onun barış olması için yıllarını, gençliğini verdiği mücadele haklı bir mücadeleydi. Ben de her zaman onun destekçisiydim. Üzüldüğüm tek şey güzel bir yaşamın bizlerin olamamasıdır. Tam anlamıyla sadece bayramlarda bir araya gelebiliyor, o da gelen misafirlerimizle ilgileniyorduk. Kendimize özel bir hayatımız pek olmadı. Cezaevindeyken de çıktıktan sonra da rahat bir hayatımız olmadı. Çıktıktan sonra hep mahkemelerle uğraştık. Bugün tekrar yaşına, hastalığına bakmadan tutukladılar. Türkiye’de bir milletvekilinin, belediye başkanının tutuklanması bu ülkenin utancıdır” diye konuştu.

‘Güzel bir günümüz olmadı’

“Ahmet Türk ile birlikte geçirdiği güzel bir günü” olup olmadığı sorusuna ise Türk, “Bizim hiç böyle bir hayatımız olmadı. O hep işleriyle uğraşırdı. Bu durumda benim de çok zorlu bir yaşamım oldu. İsterdim ki Türkiye’de her halkın özgür bir yaşamı olsun. Herkesin kendi kimliğine sahip olmasını isterdim. Bütün bu yaşananlara üzülüyoruz. Ama biliyoruz ki bu şekilde bizi hiçbir şeyden vazgeçiremezler” diye cevap verdi.

Meltem Oktay-Aynur İnedi / Mêrdîn

 

EN SON EKLENENLER