Aydoğan: Duruşmalara katılmayacağız

Katıldığı bir cenaze töreninden dolayı hakkında dava açılan tutuklu HDP Milletvekili Nursel Aydoğan, dün SEGBİS üzerinden ifade verdi. Bundan sonraki duruşmalara katılmayacaklarını belirten Aydoğan, ‘Bu karar, bizi seçen milyonlarca insanın iradesini saygı için alınan demokratik direniş kararıdır’ dedi

Tutuklu HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan hakkında, 2011 yılında katıldığı bir cenaze töreni, taziye ve yürüyüş dolayısıyla, “örgüt propagandası yapmak”, “örgüt üyesi olmak” ve “2911 Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa Muhalefet etmek” suçlarından 18 yıl hapis istemiyle açılan davanın 12’nci duruşması görüldü. Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Aydoğan, tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden SEGBİS üzerinden katıldı.

Hukuksuzluk sürüyor

Aydoğan, savunmasında şunları ifade etti: “20 Mayıs 2016 tarihinde dokunulmazlıklarımız Anayasa’ya aykırı bir şekilde kaldırıldı. Bize yönelik uygulanan ayrımcılık ve hukuksuzluğu kabul etmemek için milletvekili arkadaşlarımızla birlikte hakkımızda açılan davalara katılmama kararı aldık. Bu karar bizi seçen milyonlarca insanın iradesine saygı için alınan demokratik direniş kararıdır. Bize yönelik hukuksuzluğun halen devam ettiğini belirtmek istiyorum. Cezaevinde tutuklu bulunmam bunun göstergesidir.”

Zor günlerinde…

Katıldığı her yürüyüşten sonra hakkında fezleke hazırlandığını söyleyen Aydoğan, “Burada yaşayan, bize oy veren ailelerin ezici çoğunluğu, çatışmalarda yaşamını yitiren çocuklarının cenazelerine katılmamızı bekler. Cenazeye katılmak aynı zamanda insani bir görevdir. İnsanlarımızın zor ve acılı günlerinde yanlarında olmamamız gerektiğini düşünüyorum. Bir cenazeye katılmanın suç olmaması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Hukuki dayanağı yok

Aydoğan’ın Avukatı Devrim Barış Baran ise 4 sayfalık yazılı savunmasında şunları kaydetti: “İddianame maddi ve hukuki dayanaktan yoksun. Müvekkilim parlamenter ve siyasetçidir. Suçlamaya konu olan basın açıklaması, taziye ziyareti, cenaze törenine katılmak ile örgüt çağrısı arasında bir bağ kurulmamış iddianamede. Müvekkilimin yaptığı açıklamalar düşünce ve ifade özgürlüğü çerçevesinde yapılmıştır. Beraatını talep ediyorum.” Mahkeme, esas hakkında mütalaaya karşı savunma yapılması için duruşmayı ocak ayına erteledi.

AMED

EN SON EKLENENLER