Kasım ayında 13 Kürt idam edildi

Rojhilat (Doğu Kürdistan) İnsan Hakları Örgütü, İran rejiminin Kasım ayında Rojhilat’taki insan hakları ihlallerine ilişkin rapor hazırladı. Bir çocuğa idam cezasının verildiğinin belirtildiği raporda Mahabad, Ûrmiye ve Qezwîn zindanlarındaki 13 Kürt tutsağın da idam edildiği belirtildi.

Raporda rejimin Kürtlere yönelik ayrımcı politikalarına ve baskılarına ilişkin birçok husus dile getirildi. Kürt tutsak Murat İhsani’nin tedavisine izin verilmediği için bir ayağının kesildiğinin belirtildiği raporda Mahabad zindanında bulunan Lawen Kerimi isimli Kürt siyasi tutsağın da tedavisinin yapılmadığı aktarıldı.

Raporda kasım ayında; Seywan Rehmi adlı Kürt siyasi tutsaktan haber alınamadığı, Kürt sinema yönetmeni Keywan Kerimi’nin de tutuklandığı ve 223 kırbaç cezası aldığı, Kamyaran’da gözaltına alınan 5 Kürt’ten haber alınamadığı ve Serdeşt’e bağlı Meklawi Köyü’nde yaşayan Osman Ezizi adlı Kürt işçinin de rejim güçleri tarafından katledildiği belirtildi. Raporda sınır tüccarlarına saldırıların da arttığı vurgulandı.

MAHABAD / ROJNEWS

EN SON EKLENENLER