Kadın emeğine sömürü yasası

AKP hükümetinin 1 Kasım seçimlerinde çalışan kadınlara yönelik hiçbir vaadi yerine getirmediği gibi var olan haklarını da gasp ettiğini belirten KEİG’den Soyseçkin, ‘Hem çalışsın hem çocuk baksın, işten de ayrılmak zorunda kalmasın, diyerek piyasayı esnekleştirmenin bir yolunu bulmuşlar’ dedi

Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi’nden İdil Soyseçkin, çocuklu çalışanlara getirilen yarı zamanlı ve yarı ücretli çalışma seçeneğinin iş piyasasını esnekleştirdiğini ve güvencesizleştirdiğini söylüyor. Soyseçkin “KEİG olarak hep söylediğimiz şey şu; yarı zamanlı çalışma dediğiniz zaman, sadece yarı zamanlı çalışmış olmuyorsunuz. Maaşınız ve sosyal güvenlikle ilgili haklarınız yarı yarıya düşmüş oluyor. Dolayısıyla bu birçok kişinin tercih edebileceği bir şey değil” dedi.

Piyasayı esnekleştirmenin yolu

Herkese hak gibi görünsede aslında fırsat eşitliği olduğunu belirten Soyseçkin, “Herkesin o fırsattan yararlanması mümkün değil. Diğer taraftan da hem kadına hem erkeğe verilen bir hak gibi görünse de kadın çalışanı temel alıyor. Kadın hem çalışsın hem çocuk baksın, işten de ayrılmak zorunda kalmasın, diyerek piyasayı esnekleştirmenin bir yolunu bulmuş oluyorlar” şeklinde değerlendirdi.

Düzenlemedeki tehlikeler

Analık İzni Veya Ücretsiz İzin Sonrası Yapılacak Kısmi Süreli Çalışmalar hakkındaki yönetmeliğin 8 Kasım’da Resmi Gazete’de yayınlandığını hatırlatan Soyseçkin, yasa hakkında şu bilgileri paylaştı: “İş Kanunu’na bağlı çalışan ebeveynlerin her ikisinin de çalışması durumunda, eşlerden biri doğum izninin bitiminden sonra birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, üçüncü ve sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek. Bu süreyi çocuk ilkokula başlayana kadar herhangi bir zamanda kullanabilecek. Çalışanın maaşı da çalıştığı saate göre belirlenecek, yani yarı zamanlı çalışana yarım maaş ödenecek. Ayrıca işçiler, doğum izninin bitiminden sonra ücretsiz izin de kullanabilecek.”

Vaatler yerine getirilmedi

Soyseçkin seçim öncesi verilen vaatlerin yerine getirilmesi gerektiğini belirterek, “Ahmet Davutoğlu 1 Kasım seçimleri öncesinde açıkladığı seçim beyannamesinde çalışan anneye yarı zamanlı çalışma ama tam maaş’ ‘vaadinde’ bulunmuştu. Ama çıkarılan bu yönetmelikle durumun böyle olmadığını görüyoruz” dedi. Hükümetin seçimi kazanmak için kadınlara bulundukları hiçbir vaadi yerine getirmediğine dikkat çeken Soyseçkin, “Yani vaat ettikleri şey olmamış gibi görünüyor. Hem çalışsın hem çocuk baksın, işten de ayrılmak zorunda kalmasın, diyerek piyasayı esnekleştirmenin bir yolunu bulmuşlar” diyerek yasayı eleştirdi. Yapılan düzenleme ile birlikte kiralık işçiliğin de meşrulaştırıldığını belirten Soyseçkin, “Bu düzenlemeyle birlikte özel istihdam bürolarını yani geçici iş ilişkisi ve kiralık işçiliği de meşrulaştırmış oluyorlar. Kadın yarı zamanlı çalışmaya geçtiğinde, onun yerine işçi alınıyor ve kadın geri döndüğü zaman, bir aylık bildirim süresi var tabii, diğer işçi çıkarılıyor” sözlerini vurguladı.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER