Avrupa’dan gelen heyetin Edirne’ye girişi engellendi

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve milletvekili Abdullah Zeydan’ı ziyaret etmek için İsveç, Danimarka, Norveç ve Finlandiya’dan gelen heyet Edirne’de engellendi

Halkların Demokrtik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve Milletvekili Abdullah Zeydan ile görüşmek üzere sabah erken saatlerinde İstanbul’dan hareket eden İsveç Sol Parti Başkanı ve Milletvekili Jonas Sjöstedt, İsveç Sol Parti Başkanı Lotta Johnsson Fornarve, Danimarka Kızıl-Yeşil İttifak Parti Sözcüsü ve Milletvekili Pernille Skipper, Danimarka Kızıl-Yeşil Partisi Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Anne Rehder, Finlandiya Sol İttifak Parti Başkanı ve Milletvekili Li Andersson, Finlandiya Sol İttifak Parti Genel Sekreteri Mia Haglund, Norveç Sosyalist Sol Parti Başkanı ve Milletvekili Audun Lysbakken ve Norveç Sosyalist Sol Parti Basın Sorumlusu Siri Gjortz’tan oluşan heyet Edirne’ye geldi. Heyete, HDP milletvekillerinden Filiz Kerestecioğlu ve Sibel Yiğitalp eşlik etti. Heyetin gelişi öncesi kente olağanüstü önlemler alınarak, giriş ve çıkışlara arama noktaları kurulması dikkat çekti.

Edirne Cezaevi’ne yakın bir bölgede durdurulan heyet üyeleri, “görüşme izni” olmadığı gerekçesiyle engellendi. Heyet içerisinde yer alan HDP’li Kerestecioğlu ve Yiğitalp ise cezaevine girdi. Sabah saatlerinde ise, HDP Milletvekili Celal Doğan, eski Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Milletvekili Hasip Kaplan, HDP Eşbaşkan Yardımcısı Aysel Tuğluk ve HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Doğan Erbaş, Demirtaş ve Zeydan ile görüşmek üzere cezaevine giriş yaptı. Avukatların Demirtaş ve Zeydan ile görüşmeleri devam ederken, HDP’li Doğan ise Demirtaş ve Zeydan ile yaptığı görüşme ardından cezaevinden çıktı.

AYM’nin kararı var

Cezaevi çıkışında açıklamalarda bulunan Doğan, Demirtaş ve Zeydan’ın durumunun iyi olduğunu ifade ederek, kaldıkları tek hücreli odalardan çıkarılmaları için gerekli işlemlerin bir an önce yapılmasını kendilerine ilettiğini söyledi. HDP yapılan uygulamaların tamamının hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Doğan, Anayasa Mahkemesi’nin Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal kararlarına atıfta bulunarak, “AYM’nin kararı var. AYM’nin hangi işi bundan daha ivedi” dedi. Avrupa kamuoyuna da seslenen Doğan, demokrat kesimlerin yanlarında olması çağrısında bulundu. Avrupa kamuoyuna da seslenen Doğan, demokrat kesimlerin yanlarında olması çağrısında bulundu.

Vekillerin yeri cezaevi değil

Milletvekillerinin yerinin cezaevi olmadığını ifade eden BDP eski milletvekili Hasip Kaplan ise, bir an önce serbest bırakılmaları gerektiğini diledi. Kaplan, avukatlar olarak milletvekillerinin serbest bırakılması için üzerlerine düşen tüm sorumluluğu yerine getireceklerini söyledi. Aynı zaman da Avrupa’dan gelen heyetin arama noktasındaki bekleyişleri devam ederken önümüzdeki saatlerde konuya ilişkin basın açıklaması yapılması bekleniyor.

İSTANBUL

EN SON EKLENENLER