Cenazeler ailelerine bildirilmeyecek

Kürdistan’da sokağa çıkma yasağı döneminde yaşamını yitiren yüzlerce kişinin cenazesi ailelerinden habersiz kimsesizler mezarlığına defnedilirken, Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan bir görevli bundan sonra kimliği tespit edilen cenazeler için ailelerin aranmayacağını belirtti. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Avukatı Hüseyin Boğatekin, daha önce başvuruda bulunan Bedlîsli (Bitlis) bir ailenin cenazelerini alamadıkları için Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’na baş vurduğunu hukuki sürecin takipçisi olmalarını istediklerini belirtti.

‘El koyarız’ tehdidi

Çocuklarının cenazesini alıp Tetwan’da (Tatvan) toprağa vermek istediğini fakat yolda ailenin Tatvan Emniyet Müdürlüğü tarafından arandığını dile getiren Boğatekin, emniyetin aileye “eğer cenaze Tetwan’a gelirse cenazeye el konulacağını” söylediğini aktardı. Alilerin kendi yakınlarını, toprağına gömemekten yakındığını söyleyen Boğatekin, ailenin kendilerine başvurduğunu bu talebin yerine getirilmesi için gerekli hassasiyeti göstereceklerini belirtti.

Ailelere ‘başvurun’ çağrısı

Çocuklarının cenazesini alamayan ailelere Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurmaları gerektiğini söyleyen Boğatekin, “Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’ndaki görevlinin bundan sonra tespit edilen cenazeler için ailelerin aranmayacağını ve tüm ailelerin kendiliğinden başvurması gerektiği, bu nedenle çocuklarının cenazesine ulaşmayan ailelerin de muhakkak Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’na gelerek yeniden başvuru yapmaları gerektiğini söyledi” bilgisini paylaştı.

İSTANBUL

EN SON EKLENENLER