Kadınların el emeği ürünleri Potlaç Dükkan’da

Kadıköylü kadınların el emeği ürünlerinin değerlendirilmesi fikrinden yola çıkılarak açılan Potlaç Dükkan, akla gelebilecek her türlü eşyayı üreten kadınlara ekonomik bağımsızlıklarını kazanacakları bir alan açtı.

Evlerinde ürettikleri el emeği ile ürünleri 15 hafta boyunca Moda Parkı’nda açtıkları Potlaç Kadın El Emeği Pazarı’nda satışa sunan Kadıköylü kadınlar, bir süredir yaptıkları hazırlıkların ardından bu kez Potlaç Dükkanı açtı. “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” gibi anlamlı bir günde açılışı yapılan Potlaç Dükkanı ile üretime kaldıkları yerden devam eden kadınlar, akla gelebilecek her türlü eşyayı üreterek ev içi ekonomilerine katkı sağlama amacında. El yapımı takılardan tablolara, elbiselerden oyuncaklara ve maketlere çok sayıda ürünün sergilendiği dükkana ilgi ise oldukça yoğun.

Kış şartlarından kaynaklı pazarın kapalı bir alana taşınması fikriyle açılan Potlaç Dükkanı, kadınlara ekonomik bağımsızlıklarını kazanırken dayanışmayı da sağlayacak alan oluşturmak için yola çıkma iddiasında. İsmini Kızılderililerin değiş-tokuş bayramlarına verilen isimden esinlenerek alan Potlaç Dükkanı’nı ziyaret edenler de, böyle bir projenin hayata geçirilmiş olmasından oldukça memnun.

HAFTANIN ALTI GÜNÜ AÇIK

Caddebostan Kültür Merkezi giriş katında açılan dükkan, Pazartesi hariç her gün 10.00-21.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Önümüzdeki günlerde ‘Potlaç Ağı’nda yer alan kadınlar, dükkanda nöbetleşe görev alacak. Potlaç Dükkan’a ürün koyabilmenin ön koşulu ise, Kadıköy’de yaşıyor olmak, ürünlerin kendi üretimi olması ve vergi muafiyeti belgesi almış olmak.

Potlaç Projesi kapsamında planlanan eğitim ve atölyelere de ücretsiz katılabilecek olan kadınlara, satılan ürünlerinin karşılığı ay sonunda toplu biçimde ödenecek. 200’den fazla kadının ürettiği ürünlerini satarak gelir elde ettiği pazarın ardından açılan dükkanla da aynı amaç hedefleniyor.
Öte yandan dükkan, aralarında Mor Çatı ve LGBTİ örgütlerinin de bulunduğu kurumlara el emeği ürünlerini satışa sunma imkanı veriyor.

‘AMAÇ KADIN DAYANIŞMASI’
Potlaç Dükkanı yetkilisi olan Kadıköy Belediyesi çalışanı Arzu Eğirmencioğlu, amaçlarının kadın dayanışması ve el emeğinin değerlendirilmesi olduğunu söyledi. Dükkanda ürünlerini sergileyen kadınların belirlediği fiyatların geçerli olduğunu ve hiçbir komisyon yansıtılmadan satıldığını belirten Eğirmencioğlu, kadınların üretimde yer almalarını sağlayarak destek olan projelerin önemini ise şu sözlerle dile getirdi: “Ataerkil bir toplumda yaşıyoruz, toplumun bize sunmuş olduğu baskılar var. Biz kadının bir şeyler öğrendiği ve güçlü olduğu zaman başkalarına da öğreterek güçleneceğine inanıyoruz. Kadıköy Belediyesi olarak ‘sosyal belediyecilik’ algısındayız ve Kadıköy’deki kadınların ürettiklerinin atıl olmaması amacıyla böyle bir projeye önderlik etmiş olduk. Asıl amacımız birbirleri ile dayanışarak benmerkezci kafa yapısını akıllarından çıkartmalarını ve ticaret zihniyeti kazandırarak daha yeni ve iyi şeyler üretebilmelerini sağlamak.”

‘PROJE KADINLAR İÇİN BİR HAZİNE’

Ürünlerini sergileyen ve satıldıkça ekonomik olarak güçlenen kadınların kendilerini mutlu hissettiklerini ifade eden Eğirmencioğlu, dükkan projesinin kadınlar için bir hazine olduğu görüşünde. Kolektif bir dayanışma ruhunu amaçladıklarını söyleyen Eğirmencioğlu, üretim yapan Kadıköylü kadınları projeye katılmaya çağırdı.

‘PROJE MUTLULUK VERİCİ’

Açıldığı günden beri hemen hemen her gün dükkanı ziyaret eden emekli Öğretmen Nurhan Gen ise, kadınlar için projelerin yerine gelmiş olmasının mutluluk verici olduğunu söyledi.
Gen, proje ile ilgili görüşlerini şöyle dile getirdi: “Günümüzün kötü koşullarında hiç değilse Kadıköy’de nefes alabilmemizi sağlıyor ve ileriye dönük bir umut oluyor bizim için. Kadınların çalışmasının önemine ve ekonomik özgürlüğünün olmasına bütün kalbimle inanıyorum. Git gide büyüyüp daha farklı yerlerde de uygulanmasını diliyorum. Kadınlar talep ederse bu çok yaygın bir uygulama haline gelir. Kadınlar için çok iyi olur, çünkü kadınlar harika şeyler yapabiliyorlar.”

EN SON EKLENENLER