Suriye’de sona doğru: Halep düştü!

“82’nci Vilayet” olarak adlandırılan Halep’in düşmesi, DAİŞ’in Palmira’yı alması, TSK’nin Bab’a girmesi, ÖSO’nun İdlib’e kaydırılması, ABD-Rusya anlaşması sonucu “Suriye savaşında sona doğru” gelindiğinin işaretleri olarak görülüyor.

Halep kentinin Türkiye ve Suudi Arabistan destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) gruplarının elinden alınması, Demokratik Suriye Güçleri’nin adım adım Rakka’yı kuşatması, DAİŞ’in Tedmur’u (Palmira) direnişle karşılaşmadan rejimden teslim alması, Suriye iç savaşının sonuna gelindiğine işaret ediyor.

HALEP DÜŞTÜ

Halep’te 2012’den beridir kuzey ve doğu mahallerinde hakimiyeti elinde bulunduran Ehrar El Şam, Fetih El Şam (El Nusra), Nureddin Zengi, Sultan Murat Tugayları öncülüğündeki ÖSO grupları, Rusya ve İran’ın desteklediği rejim güçleri ile Şii milisler tarafından bir ay önce tamamen kuşatılmıştı. Verilen sürede Halep’i terk etmeyen gruplara rejim ve Şii milislerin başlattığı operasyon, dün gece saatlerinde rejimin kentin tamamında hakimiyeti ele geçirmesiyle son buldu. Buradaki ÖSO militanlarının çoğu öldürülürken, çok az sayıda militanın da anlaşmalı olarak İdlip’e geçirildiği belirtildi.

Öte yandan Rusya’nın Lazkiye yakınlarındaki izleme merkezi, Suriye ordusunun Halep’in yüzde 98’inden fazlasında kontrolü sağladığını duyurdu.

’82’NCİ VİLAYET’

Halep’i “82’nci vilayeti” olarak görüp Suriye politikalarını bu temelde belirleyen Türkiye, Bab üzerinden oluşacak “Kürt koridorunu” engellemek için Halep’teki ÖSO gruplarını Rusya ve rejime karşı yalnız bıraktığı kaydedildi. “Fırat Kalkanı Harekatı” ile Bab’ın kıyısına kadar inen TSK ve ÖSO grupları, rejim ve Rusya’dan veto yiyince Cumhurbaşkanı, Başbakan ve TSK yetkilileri, Rusya ile görüşmüş ve sonrasında Bab operasyonunu başlatmıştı. Rusya’nın bariyer oluşturduğu TSK jetleri bu görüşmelerden sonra Bab’ı hedef almış ve bombardımana başlamıştı.

HER ŞEY ‘KÜRTLER BİRLEŞMESİN’ DİYE…

Halep’te aynı kimliği taşıyan ÖSO militanlarının Bab uğruna yalnız bırakıldığı herkesin dilinde. Ancak resmin büyük yüzüne bakılınca ise Halep’i alan rejim güçleri, her tarafta büyük darbe almış DAİŞ’e Palmira’yı bıraktı. TSK ise ÖSO grupları ile Bab’a 5 gündür giremedi ve dış mahallerinde ağır kayıplar verdi. Her ne kadar Türkiye’nin Bab’ı alarak Kürtlerin önünü kapatma arayışı öne çıksa da, hem Minbic hem de Efrîn’den Bab’a yaklaşan Kürt ve yerel güçlerin oldukları yerde durması da dikkat çeken başka bir ayrıntı.

ABD-RUSYA ANLAŞTI

Suriye’de gelinen aşama şöyle özetleniyor:

* ABD ve Rusya anlaştı.

* Halep Rusya desteğindeki rejime bırakıldı.

* DAİŞ her taraftan (Musul, Rakka, Bab) Tedmür’e zorlanacak.

* DAİŞ Tedmür’den ya başka bir Ortadoğu ülkesine çıkmaya zorlanacak ya da Tedmür’de imha edilecek.

* Bunlar yaşanırken ÖSO gruplarının Suriye macerası İdlip’te rejim eli ile sonlandırılacak.

* “Fırat Kalkanı” ile Suriye topraklarına giren Türkiye, rejimin yeniden meşruiyet kazanması ile işgalci olmamak için girdiği yerlerden çıkmak zorunda kalacak.

EN SON EKLENENLER