Kayyum Êzidîleri yerinden edecek!

Şengal’e dönük DAİŞ saldırıları ve katliamdan kaçarak 2014 yılında Amed’e gelen ve DBP’li Yenişehir Belediyesi’ne ait arazide inşa edilen kampa yerleştirilen Êzidîler, kayyum atanmasıyla kamptan çıkarılmakla yüz yüze bırakıldı. İlk etapta yaklaşık 6 bin Şengallinin bulunduğu kampta şimdi yaklaşık bin 200 Êzidî kaldı. Kampta kalanların yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayan kurumlar da KHK’lerle kapatıldı, sorunları ile ilgilenen belediyelere ise kayyum atandı.

Dernekler kapatıldı

Buradaki Êzidîlerin yiyeceğinden, giyeceğine, çocuk bezinden, mamasına kadar tüm ihtiyaçları Rojava Derneği tarafından karşılanıyordu. Yine özellikle Amed Büyükşehir Belediyesi, Kayapınar, Sûr ve Yenişehir belediyeleri de kamptakilerin yaşamsal ihtiyaçlarını karşılıyordu. Ancak çıkarılan KHK’lerle Rojava Derneği’nin kapatılmasının ardından artık destek alamayan Êzidîler sadece stokta kalan malzemelerle idare ediyor.

AFAD kampına gelin!

Kayyum atanan Büyükşehir ve Sûr belediyeleri kampta çalışan personelleri geri çekti. Yenişehir Belediyesine kayyum atanmasının ardından ise kayyumun ilk icraatı yetkililerini Êzidî kampına göndermek oldu. Geçen günlerde kampa giden Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yetkilisi, Êzidîler ile toplantı gerçekleştirdi. Edinilen bilgilere göre Êzidîlere, “Burada durumunuz iyi değil. Burayı kapatıp sizleri AFAD kampına yerleştirmek istiyoruz” dedikleri, ancak Êzidîlerin buna karşı çıktığı öğrenildi. 3 yıldır kimlikleri olmayan Êzidîler kendilerine neden kimlik verilmediğini sorduklarında ise “Eğer AFAD kampına geçerseniz sizlere o zaman kimlik verilecek” yanıtını aldı.

Bayramı yas havasında…

Kamptaki Êzidîlerin ayrıca cuma günü bayramları var. Oruçlu olan Êzidîler “Roja Êzidiyane” dedikleri 3 günlük orucun ardından bayramı karşılayacak. 3 yıldır Şengal’den uzakta yaşadıkları için bayramı yas havasında geçiren Êzidîler, bir kez daha bayramlarını kaygı içinde bekliyor. Yaşamlarına dair tedirgin olduklarını ifade eden Kûre Ali (65), AFAD kampına gitmek istemediklerini, burada daha rahat olduklarını söyledi.

AMED

EN SON EKLENENLER