Tekçi anayasanın alternatifi HDP’de

TİP’in ve Türkiye sosyalist hareketinin içinden gelen ve Kürt siyasetinin yaşayan en eski çınarlarından olan Tarık Ziya Ekinci, Gazete Duvar’ın sorularını yanıtladı. Beşiktaş’ta yapılan saldırının ardından HDP’ye yönelik “intikam” operasyonlarını eleştiren Ekinci, HDP’lilerin tutuklanması ve gözaltına alınmasının akıl dışı olduğunu dile getirdi. 7 Haziran seçimlerinde halkın HDP’ye yönelimi Erdoğan’ın planlarını fena halde sarstığını belirten Ekinci “Bunun karşısında Sayın Erdoğan HDP’yi dışlayarak güvenlikçi bir politika izlemeye karar verdi. O güne kadar yapılmış olan bütün barış çalışmalarını feshetti; örneğin Dolmabahçe deklarasyonunu tanımadığını açıkladı, İmralı’da kurulan masayı dağıttı. Tarafsız Cumhurbaşkanı olmasına karşın HDP’ye açıkça meydan okumaya başladı. ‘Dolmabahçe’deki toplantıyı da tanımıyorum’ dedi. Oysa Dolmabahçe toplantısının hükümetin bir kararı olduğu ve Erdoğan’ın bunu tasvip ettiği, bizzat dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından ifade edilmişti” diye kaydetti.

Erdoğan’ın tuzağına düşülmemeli

HDP’nin Türkiye’deki savaş atmosferini tersine çevirme ve toplam bir demokrasi mücadelesinin öncülüğünü üstlenme şansının hala olduğuna dikkat çeken Ekinci, bu şansın yeniden elde edilebilmesi için Türkiye’deki demokratları Erdoğan’ın tuzağına karşı uyardı.

HDP güçlendirilmeli

Demokratların HDP etrafından kenetlenmesi gerektiğine dikkat çeken Ekinci, “Ben ‘demokratım’, ‘aydınım’ diyen, Türkiye’nin düzlüğe çıkmasını isteyen herkesin HDP’nin yanında yer alması gerektiğini düşünüyorum. Bunun dışında bir çıkış yoktur. Demokratik gelişmeyi temsil eden bir parti ve onu siyasal yaşamdan silmeye çalışan bir güç var. Ülkenin felakete sürüklenmesini istemiyorsanız, HDP’nin yanında yer almanız ona destek olmanız gerekiyor” dedi.

Demokratik anayasa

MHP ve AKP’nin tekçi anayasasını eleştiren Ekinci, alternatif olarak da 2014’teki cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında HDP adına Cumhurbaşkanı adayı Demirtaş’ın kamuoyuna açıkladığı programa işaret etti. Ekinci, bu programın yaşama geçmesi için mücadele edilmesinden yana olduğunu söyledi.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER