‘Eril zihniyet meşrulaştırılmak isteniyor’

İzmir’deki kadın kurumları, AKP’li Kütahya ve Pamukkale belediyelerinin yeni evli çiftlere dağıttığı ve kadını aşağılayan ifadelerin yer aldığı “Evlilik ve Aile Hayatı” adlı kitaba tepki gösterdi.

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) üyesi Beritan Altun, eril zihniyetin devlet nezdinde meşrulaştırılmak istendiğini vurgulayarak, bu zihniyetin toplumun bilinçaltına yerleştirilmek istendiğinin altını çizdi. Altun, kitap ile ilgili şu yorumu yaptı: “Kitap kadına toplumsal bir kadınlık hali, erkeğe ise toplumsal bir erkeklik hali biçiyor. İçeriği ile kadını tam anlamıyla köleleştiren, ikinci sınıf insan muamelesi yapan bir kitap amaç tamamen bu zihniyeti toplum nezdinde meşrulaştırmak.” Altun, kadınların kendilerine köle rolü biçen bu zihniyete karşı mücadeleden taviz vermeyeceklerinin de altını çizdi.

‘İzin vermeyeceğiz’

Türkiye’de sürekli kadın bedeni üzerinde politikalar üretildiğini söyleyen Yeryüzü Kadınları üyesi Ecem Selen ise, bu tarz kitapların bu kadar rahat dağıtılmasının sebebinin devletin yürüttüğü kadın politikası olduğunu vurguladı. Selen, “Kadın bedeni üzerinde tahakküm kurmalarına izin vermeyeceğiz. Kadınlar olarak haklarımızı savunacağız” dedi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) İzmir Temsilcisi Sanem Deniz Kural da şu değerlendirmeyi yaptı: “Özellikle OHAL başladığından itibaren kadına yönelik şiddetin arttığı bir tablo ile karşı karşıyayız. Bu tabloyu yaratanların karşısında durmaya, haklarımız için direnmeye devam edeceğiz.” AKP’li belediyeler tarafından yeni evlenenlere dağıtılan kitabın orjinali ise Meclis kütüphanesinden çıkmıştı.

İZMİR

EN SON EKLENENLER