‘Maraş’ta Alevilerin tamamen silinmesi hedeflendi’

Maraş Katliamının 38. yıldönümü dolayısıyla açıklama yapan Mersin Pazarcıklılar Dernek Başkanı Mustafa Nizam, “19 ile 26 Aralık 1978’de resmi rakamlara göre Maraş’ta 111 Alevi yurttaşın katledildiği, ev ve işyerlerinin yakılıp yağmalandığı katliamın üzerinden 38 yıl geçti. Geçen yıllara rağmen bölge halkının katliamın travmasını henüz atlatamadığını söylemek mümkündür” dedi.

Nizam, “Maraş olayları kendiliğinden gelişen sıradan, cahil ve gerici kesimlerin eline kazma ve kürek alarak gerçekleştirdiği bir katliam değildir” diyerek, “Senaryosu tüm detayları ile yazılmış ve sahneye koymak için yaklaşık 8 ay önceden çalışmalara başlanmıştır” dedi.

Katliamın sadece insanların öldürülmesi üzerine tezgâhlanmadığını, aynı zamanda Maraş Katliamı Alevi Kürtlerin katledilmesinin ötesinde, Alevilerin bu coğrafyadan tamamen silinmesini hedeflediğini söyleyen Mustafa Nizam, ” Tarihe bir kara leke olarak geçen bu süreci unutmadık unutmayacağız” diye konuştu.

“AFAD KAMPI MARAŞ’A KASITLI OLARAK YAPILDI”

Terolardaki kampa değinen Nizam, “Şu anda yapımı tamamlanan mülteci kampından Alevilerin kaygı duymamaları hiç mümkün olur mu?  Daha uygun yerler varken buranın uygun görülmesi bize göre kasıtlıdır. Sosyal, kültürel ve politik açıdan bölge insanının yaşam alanına, daha doğrusu demografik yapının tamamen değişmesine yönelik bir müdahaledir” dedi.

Son olarak Maraş katliamı protestosunun Valilikçe yasaklanmasına dikkat çeken Nizam, “Maraş Valiliği Alevilerin şehre girişine yine yasak getirdi. Bu Avrupa’dan ve Türkiye’nin her ilinden ilçesinden gelerek tek amacı, sadece demokratik tepkilerini göstermek olan bu kitleyi görmek istemediği anlaşılıyor. Ama yılmadan bu demokratik talebimizi her platformda dile getirmeye devem edeceğiz” dedi.

Diren Keser – MERSİN

 

EN SON EKLENENLER