Tutsak kadınlar için kitap kampanyası

Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın paylaştığı not üzerine harekete geçen kadınlar, ‘Kadın Temalı Kitap Kampanyası’ başlattı. Kampanya kapsamında Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan kadın siyasetçilere kitap yollama çağrısı yapıldı

Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapmasında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile çok sayıda HDP’li vekil, DBP’li belediye eşbaşkanı ve yüzlerce Kürt siyasetçisi gözaltına alınarak tutuklandı. HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, HDP Mêrdîn (Mardin) Milletvekili Gülser Yıldırım, Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak, kapatılan KJA Sözcüsü Ayla Akat Ata da tutuklanan kadın siyasetçiler arasında. Gültan Kışanak’ın “Kandıra Cezaevi’nde kadın temalı kitaplar çok azmış, biliyor musun?” şeklinde gönderdiği not ile birlikte kadınlar tarafından ‘Kadın Temalı Kitap Kampanyası’ başlatıldı. Kampanya hakkında konuşan yazar Ayşegül Tözeren, “Geçen haftalarda bir grup yazan, çizen, düşünen kadın bir araya gelerek, Kandıra Cezaevi’nin önüne gittik ve rengârenk kurdelelerden özgürlük ağaçları yaptık. Bu sırada da avukat bir arkadaşımız, Figen Yüksekdağ ve Gültan Kışanak ile görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Yüksekdağ avukatlar aracılığıyla dışarıdaki barış nöbetçilerine bir mektup gönderdi ve bu mektup basında çokça paylaşıldı. Gültan Kışanak ise gönderdiği notta, dışarıda yaptığımız özgürlük ağaçlarının benzerini kendi duvarına çizeceğini iletti. Gültan ayrıca Kandıra Cezaevi Kütüphanesi’nde kadın temalı kitapların çok az olduğunu aktardı. Bizler de kadın temalı kitap kampanyasına böyle başladık” dedi.

‘Daha çok kitap yollanmalı’

Kandıra Cezaevi’ne kitap yollandığını ancak kadın temalı kitapların yollanmasının gerektiğini vurgulayan Tözeren, “Gültan Kışanak’tan aldığımız bilgi doğrultusunda, ‘Kandıra Cezaevi’nde kadın temalı kitaplar çok azmış, biliyor musun?’ diye sosyal medyada bir paylaşım yaptık. Paylaşımlarda, Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak, Ayla Akat Ata ve Gülser Yıldırım’ın koğuş adreslerini paylaştık. Bu paylaşım üzerine, özellikle yayınevleri ile bağlantılı kadınlar bu talebi sahiplenerek kitap yollamaya başladı. Kitapların yollandığını biliyorum. Ancak çok kitap yollanmalı. Çünkü Kandıra Cezaevi, F Tipi olduğu için, koğuş sistemi olmadığından hapishane içinde paylaşım çok zor. Eminim çok kitap da yollanıyordur. Ama kadın temalı kitapların yollanmasının farklı bir anlamı ve değeri olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu. Tözeren, kadın temalı kitapları göndermek isteyenlerin Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’ne Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak, Ayla Akat Ata, Besime Konca ve Çağlar Demirel ve Gülser Yıldırım’ın isimleri yazılarak, gönderilebileceğini aktardı.

İSTANBUL

EN SON EKLENENLER