Güney Kürdistan’da şiddet artıyor

Güney Kürdistan’da artan erkek şiddeti sonucu bir günde üç kadın yaşamını yitirdi. Bölgede kadına yönelik şiddet ile ilgili çalışma yürüten ASUDA’nın açıkladığı veriler ise şiddetin boyutunu gözler önüne serdi.

Bir günde 3 kadın

Güney Kürdistan’ın Silêmanî bölgesine bağlı Şarezur ilçesi Zerrayan beldesinde 16 yaşındaki bir kız çocuğu, ağabeyi tarafınfan katledildi. Olayla ilgili herhangi bir gözaltı olmadığının bilgisi verildi. Ayrıca Hewlêr’in Soran ilçesinde intihara sürüklenen bir kadın, kendini yakarak yaşamını yitiriken, Diyala’ya bağlı Xanegin ilçesinde ise bir kadın işkence edilerek öldürüldü.

Şiddet oranı çok yüksek

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Örgütü (ASUDA), Irak geneli ve Güney Kürdistan’da kadına yönelik şiddet olaylarına ilişkin hazırladığı anketin sonuçlarını Silêmanî’de bir basın toplantısı ile açıkladı. Anket sonuçlarını açıklayan Rebiwar Kerim, “Bağdat’ta Irak’ın tüm diğer kentlerine oranla kadına yönelik daha fazla şiddet, taciz ve tecavüz meydana gelirken, Kürdistan bölgesinin Duhok kentinde de en fazla göçmen kadınlar şiddete maruz kalmış” dedi. Verilere göre, altı kentte kadına yönelik şiddet oranları şöyle: “Bağdat’ta 43, Basra’da 44, Hewlêr’de 42, Silêmanî’de 38, Halepçe’de 38, Kerkûk’ta 27 ve Duhok’ta da 32 kadın cinayeti ve intihar vakası.”

SILÊMANÎ

EN SON EKLENENLER