Türkiye’den ABD’ye Kürt karşıtı iki dosya: Kürtlere karşı her şeye razıyız

CIA Başkanı Mike Pompeo, Türkiye’nin ABD’den rol istemesi üzerine dün Ankara’ya geldi. Ankara’nın ABD’ye sunduğu dosyaların ikisinde Kürt karşıtlığı var. Birinci dosyada ‘Suriye’de Kürtlerin engellenmesi’, ikincisinde ise ‘sınır ötesi operasyon’ olduğu belirtiliyor

ABD’nin Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) yeni Başkanı Mike Pompeo, dün Türkiye’ye geldi. ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı telefon görüşmesinin ardından Türkiye’ye gelen Pompeo, akşam saatlerinde Başbakan Binali Yıldırım ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile görüştü.

Kürt karşıtı dosyalar

Trump yönetiminin göreve başlamasından sonra Ortadoğu’da yaşadığı sıkışmışlığı aşmak için yeniden ABD’nin kapısını çalan Türkiye’nin bu görüşmede Pompeo’ya 3 dosya sunması bekleniyor. Sunulacak dosyaların ikisinde Kürt karşıtlığı var. Diğerinde ise Fethullah Gülen’in iadesinin olduğu belirtiliyor. Dosyaların birinde “Kuzey Suriye’de Kürtlere karşı işbirliği ve ‘güvenli bölge’ ile TSK’nin Rakka’da kullanılması”, diğerinde ise “Güney Kürdistan’daki PKK kamplarına sınır ötesi operasyon talebi”nin olduğu belirtiliyor.

Rakka hayali

Kulislerdeki haberlere göre Pompeo’nun Ankara ziyareti, Salı günü gerçekleşen Trump-Erdoğan görüşmesinin ardından hızlandırıldı. ARA News, görüşmede Türkiye’nin ABD’den Demokratik Suriye Güçleri’ne (QSD) verilen desteği kesmesini isteyeceği ve buna karşılık da Türk Silahlı Kuvvetleri’nin özel birliklerinin Rakka operasyonuna katılmasını önereceği belirtiliyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, önceki gün bunu gündeme getirmişti. Ayrıca Türkiye’nin “Fırat Kalkanı” harekatı kapsamında elde ettiği bölgeleri “güvenli bölge” adı altına ABD’nin güvencesine almak isteği yapılan başka bir yorum.

Rakka’da değişiklik beklenmiyor

Türkiye’nin bu hamlelerine ilişkin ARA News’e konuşan Amerikan Güvenliği Merkezi araştırmacılarından Nicholas Heras, “Amerika’nın Kürtlerin öncülüğündeki QSD’ye desteğini kesmesi çok olası görünmüyor. Suriye’deki DAİŞ karşıtı kampanyanın temeli çok fazla değişmedi diyebilirim” dedi. Amerika’nın yeni Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da, Senato’daki adaylık görüşmeleri esnasında Suriyeli Kürtleri Amerika’nın en büyük müttefiki olarak tanımlamıştı. ABD’nin QSD’ye ağır silah desteğinde bulunması da Rakka planında fazla bir değişiklik beklenmediği yorumlarına neden oluyor.

5 Kasım 2007’yi hatırlattı

Türkiye’nin diğer Kürt karşıtı dosyasında ise Güney Kürdistan’daki PKK kamplarına sınır ötesi operasyon var. Referandum tarihinin yaklaşmasıyla “milliyetçi cephe”yi “evet” oyu etrafında kenetlemek isteyen AKP’nin bahar aylarıyla birlikte PKK kamplarına sınır ötesi operasyon başlatacağı daha önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından sıklıkla dile getirilmişti. Türkiye’nin bu konuda da ABD’den icazet isteyeceği belirtiliyor. Bu durum eski ABD başkanı George W. Bush ile dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan 5 Kasım 2007 tarihinde yapılan görüşmeyi hatırlattı. Bu görüşmeyle alınan icazet sonrası Zap’a sınır ötesi operasyon düzenlenmiş, ancak fiyaskoyla sonuçlanmıştı.

Pence ve Yıldırım görüşmesi

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in de Başbakan Binali Yıldırım ile telefon görüşme yapacağı açıklandı. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, Pence ve Yıldırım’ın öğle saatlerinde (ABD saatiyle) telefonda görüşeceği bildirildi.

AA, Türkiye’ye rol arayışında

ABD Savunma Bakanlığı sözcülerinden Eric Pahon’ın Ankara ile Washington arasında olumlu yönde ilerleyen bir ilişki olduğunu söylediği iddia edildi. Anadolu Ajansı’na (AA) konuşan Pahon’ın “ABD’nin DAİŞ stratejisinde Türkiye’nin olacağını” dediği iddia edildi.

Suriye’yi görüştüler!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, telefonda görüştü. Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Bakanlar, Suriye’de ateşkes rejiminin desteklenmesiyle ilgili anlaşmaların hayata geçirilme sürecini konuştu” dedi.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER