Kayyuma inat ilçe yeşillendi

Neredeyse tüm belediyelerine kayyum atanan DBP’nin elinde kalan ancak yetkileri gasp edilen yerel yönetimlerden Erxenî Belediyesi, Amed’de ilk olma özelliği taşıyan ‘Botanik Park ve Kent Meydanı’ projesini hayata geçirdi

Amed’deki 17 belediyenin 15’ini seçimlerde kazanan DBP’nin 10 belediyesine kayyum atandı. Geri kalan belediyelerin tüm yetkileri ise Diyarbakır Valiliği’nin kararıyla bağlı bulundukları ilçe kaymakamlıklarına devredildi. Yetkilerin devredildiği belediyelerden biri olan DBP’li Erxenî (Ergani) Belediyesi, tüm engellemelere rağmen hazırladıkları projeleri hayata geçiriyor.

Erxenî Belediyesi eşbaşkanlarından Aygün Taşkın, bir yıla yakın bir süredir tutuklu bulunuyor. Belediye, büyük bir uğraşı sonucu Botanik Park ve Kent Meydanı yapımını tamamlayarak halkın hizmetine açtı. Alternatif sosyal yaşam alanları oluşturma faaliyetleri kapsamında geçen yıl 3 parkın yapımını tamamlayarak yurttaşların hizmetine sunan belediye, geçmişte toplam 25 bin metrekare yeşil alana, 2015 yılında 95 bin metrekare yeşil alan daha ekleyerek yeşil alan miktarını 120 bin metrekareye çıkardı.

İlçe nefes alıyor

Tamamı 5 bin metrekarelik Botanik Park ve Kent Meydanı’nın tamamlanmasıyla toplam yeşil alan miktarı, 125 bin metrekareye çıkarılmış oldu. Parkta yeşil dokuyu oluşturmak amacıyla farklı bitkiler ekildi. Yetişkin ağaçların yanı sıra onlarca tür çiçek ve estetik görünüme sahip çeşitli ağaçlarla park zenginleştirildi. Park zemininde geniş ölçüde çim ve çiçek ekimi yapılarak beton kullanımı en aza indirildi. Yapımı tamamlanan parkta, binbir çeşit bitkinin yanı sıra saat kulesi, hayvan figürleri, ışıklı su fıskiyeleri, dikey bahçeler, su perdeleri, kamelyalar, banklar, engelli vatandaşlara uygun düzenlenen otantik merdivenler ve yürüyüş yolları da yer alıyor.

Botanik Park ve Kent Meydanı projesinin de hayata geçmesiyle birlikte daha önce vaat edilen 7 parktan 4’üncüsü de halkın hizmetine sunulmuş oldu. Böylelikle yapılması planlanan 200 bin metrekare yeşil alanın 100 bin metrekaresi tamamlanarak hedeflenen yeşil alanın yarısı ilçeye kazandırılmış oldu.

Yurttaşlar: Sevindirici

Lise öğrencileri Ece Aygün ve Rojda Alp Altun, “Okul sonrası uğradığımız arkadaşlarımızla zaman geçirdiğimiz bir alan ve büyük bir ihtiyacı karşıladı” dedi.

Gençlerin ve kadınların zaman geçirdiği alan haline gelen parkta karşılaştığımız Didem Şişkin, “Kent merkezinde böyle zaman geçirecek yeşil bir alanın olması fevkalade bir şey. Hem görsel olarak hem de sağlık açısından önemli. Kadın olarak kafelerde oturamıyoruz. Böyle bir alanın olması bizim açımızdan çok sevindirici. Hem de kentin merkezinde olması kente nefes aldırıyor” dedi.

AMED

EN SON EKLENENLER