Özgürlükçü bir anayasa için kadınlar HAYIR diyor

KHK ile kapatılan Kadın Yaşam Derneği yönetici ve üyeleri, demokratik ve özgürlüklere daha çok yer veren bir anayasanın yapılması için referandumda ‘hayır’ diyeceklerini açıkladı

OHAL kapsamında çıkarılan 677 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Semsûr’da (Adıyaman) 22 Kasım 2016 günü kapatılan Kadın Yaşam Derneği yönetici ve üyeleri, referandumda “hayır” diyecek. Dernek Başkanı Suna Ateş, 1 Kasım seçimleri ile ülkenin kaosa sürüklendiğini ve AKP’nin darbe girişimini fırsata çevirerek Anayasa değişiklği ile ‘tek adam’ rejimini dayattığını ifade etti. Ateş, darbe girişiminin ardından yayınlanan KHK’ler ile muhalif tüm kesimlerin sesinin kısılmaya çalışıldığına vurgu yaptı: “Özellikle kadınların sesini duyurmaya çalışan derneklerin önce faaliyetleri durduruldu, daha sonrada kapatıldı. Bu sesimizi susturmaya yetecek mi, elbette ki hayır. Dikkat edilirse kapatılan bütün dernekler muhalif, demokrasiyi ve kadın haklarını savunan derneklerdi. Ancak çocuk istismarını gerçekleştiren, onaylayan ya da kendi içerisinde barındıran pek çok derneğin ve vakfın hala faaliyet yürüttüğünü biliyoruz.”

Hiçbir kadın kabul etmemeli

Hiçbir kadının veya kadın derneğinin ‘tek adam rejimini dayatan’ Anayasa değişikliğini kabul etmeyeceğini söyleyen Ateş sözlerine şöyle devam etti: “Yetkiler bir kişide toplandığı zaman o kişi topluma kendi düşüncelerini empoze etmeye çalışacaktır. Kendi düşüncelerine ters gelen, farklı ses çıkaran, muhalif kesimleri susturmaya çalışacaktır. Biz 14 yıllık pratiklerinde düşüncelerini biliyoruz. Dolayısıyla endişeleniyoruz.”

Örgütlü kadından korkuyorlar

Kadın Yaşam Derneği Yönetim Kurulu üyesi Semra Karadağ ise, iktidarın ‘örgütlü kadından korktuğunu’ ve bu nedenle derneklerinin kapatıldığına dikkat çekti. Dernek kapılarına kilit vurulması ile mücadelelerinin bitmeyeceğini vurgulayan Karadağ, “Önümüzdeki süreçte de üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getirerek referandumda ‘hayır’ çıkması için mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Anayasa değişmeli ama…

Başından beri mevcut Anayasa’nın değişmesinin temel bir ihtiyaç olduğunu savunduklarını, ancak yapılacak olan değişikliğin toplumun sorunlarını çözmeyeceğini ifade eden Karadağ, “Yapılacak olan değişiklik yine tekçi, farklılıklara yer vermeyen, içinde kadının olmadığı, sadece birilerinin geleceğini güvence altına almaya yarayan bir düzenleme olduğunu görebiliyoruz. Bu nedenle biz daha geniş, katılımcı, demokratik, özgürlüklere daha çok yer veren bir anayasanın yapılmasından yanayız. Bundan kaynaklı biz kadınlar referandumda ‘hayır’ diyeceğiz” dedi.

SEMSÛR

EN SON EKLENENLER