Yağmur suları içme suyu oluyor

alıkesir’in Edremit ilçesinde yaşayan Hakan Çakar adlı yurttaş, genç yaşına rağmen ekolojik alanda önemli bir proje geliştirdi. Şuan 18 yaşında lise son sınıf öğrencisi olan ve lise 2’nci sınıfta projesine başlayan Çakar’ın projesine verdiği isim ise “Akıllı Ev Projesi.” Çakar, bu proje kapsamında yağmur suyunu içilebilir değerlere getirmeyi amaçlayan bir sistem geliştirdi. Yeşil Gazete’den Alper Tolga Akkuş’a konuşan Çakar, ilk olarak evinin musluğunu söktüğünde karşılaştığı solucanları doğal yöntemlerle nasıl temizleyeceğini araştırmaya başladı.

Eğrelti otu temizledi

“O dönemlerde annem eğrelti otunun siyanürü ve ağır metalleri ayrıştırdığını aktardı bana ve bu yönde çalışmamı ilerletmemi tavsiye etti” diyen Çakar, eğrelti otunun sudaki etkisini görmek amacıyla farklı mahallelerdeki çeşmelerden su örnekleri aldığını belirtti. Çakar, su örnekleri üzerinde yaptığı deney sonucu bir madde katmadığı suların “içilebilir değerlerin altında”, eğrelti otu kattığı suyun ise “içilebilir seviyede” çıktığını dile getirdi.

‘Karadeniz’de etkili olacak’

İki sene önce başladığı projesini geçtiğimiz yıl yağmur sularını kullanarak yapan Çakar, geliştirdiği projesine ilişkin şunları söyledi: “Yağmur doğal hali ile insan kullanımı için uygun değildir. Yağmur barajlara gideceğine herkes evinin çatısına kurduğu bir düzenek ile temiz ve sağlıklı suya erişebilsin istedim. Bu akıllı ev sisteminin çok yağış alan yerlerde, örneğin Karadeniz’de etkili olacağını da öngörüyorum.” Daha önce iki defa TÜBİTAK’a başvuruda bulunan Çakar, üçüncü kez yaptığı başvurudan bugünlerde bir cevap gelmesini bekliyor.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER