İstanbul ve Adana’da Newroz ateşi yakıldı

HDP’nin bu yıl “Mutalaka Kazanacağız” sloganıyla startını verdiği Newroz’un kutlamaları başaldı. Bu kapsamda İstanbul ve Adana’da ilk Newroz ateşi yakıldı.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “Mutlaka kazanacağız” sloganıyla gerçekleştirdiği Newroz etkinlikleri İstanbul’da başladı. HDP Arnavutköy İlçe Örgütü’nün çağrısı ile Şirindere Mahallesi’nde bir araya gelen yurttaşlar Newroz ateşini ‘Newroz piroz be’ sloganıyla yaktı. Newroz ateşinin yakılmasıyla halaylar çekilirken sık sık ‘direne direne kazanacağız’ sloganları atıldı.

BAŞAKŞEHİR’DE MÜDAHALE

Başakşehir HDP İlçe Örgütü’nün çağrısı ile Bayramtepe Mahallesi’nde bir araya gelen yurttaşlar Newroz ateşini yaktı. Ateşin yakılmasının ardından toplanmaya başlayan yurttaşlara polis gaz bombası ile müdahale etti.

Polisin müdahalesinden sonra yeniden Newroz ateşini yakmak isteyen yurttaşlara ikinci defa müdahale eden polisin, Vedat Çolak ve ismi öğrenilemeyen iki yurttaşı gözaltına aldığı öğrenildi.

ADANA

Adana’da da yapılmak istenen Newroz etkinliğinin Valilik tarafından yasaklanması ile birlikte Newroz tertip komitesinin “İnisiyatif halktadır” açıklaması karşılık buldu. Adana’nın birçok noktasında Newroz ateşi yakıldı.

‘BİRGÜN YASAKLANDI HERGÜN KUTLANACAK’

Newroz ateşinin ilk yakıldığı merkezlerden biri Ceyhan ilçesi oldu. Ceyhan ilçesinde Belediye Evleri Mahallesi’ndeki boş araziye ateş yakmak için bir araya gelen kadınlar, Newroz ateşini yaktı. Kadınların yaktıkları Newroz ateşinin etrafında bir araya gelen kitle şarkılar eşliğinde halaylar çekti. 7’den 70’e herkesin el ele tutuştuğu alanda “Biji Newroz” sloganları yükseldi. Kadınların zılgıt sesleri kentin üzerinde yankılanırken, Newroz ateşinin 21 Mart Diyarbakır Newroz’una kadar yanacağı ifade edildi.

‘BURASI NEWROZ ALANI, BİZ DE HALKIZ’

Adana’da Newroz ateşinin yakıldığı ikinci merkez ise, Seyhan ilçesine bağlı Dağlıoğlu mahallesi oldu. Yeni Yol mevkiinde yine kadınlar öncülüğünde yakılan Newroz ateşinin etrafında çok sayıda yurttaş bir araya geldi. Yakılan ateş etrafında halaylar çeken halka bir süre sonra zırhlı araçlarla kutlama alanına gelen polis ekipleri müdahale etmek istedi. Bunun üzerine polislere tepki gösteren yurttaşlar ateşi söndürmeyerek, şarkılar eşliğinde halaylar çekmeye devam etti. Polisin biber gazı atması üzerine ise, kadınlar polise karşı direnişe geçerken, polislerin alandan uzaklaşmaları istendi. Kadınların “Çıkın buradan burası Newroz meydanı. Biz halkız. Newrozu kutlayacağız” sözleri duyulurken, polis müdahalesi sonrası halk inisiyatifi adına yapılan açıklamada 21 Mart’a kadar her gün başka bir noktada Newroz ateşinin yanacağı belirtilerek, kutlamaya son verildi.

Seyhan ilçesinde Obalar Caddesi de Newroz ateşinin yakıldığı noktalardan biri oldu. Bir grup genç tarafından yakılan Newroz ateşi halay çekmek isteyen gençlere polisin sert müdahalesi ile kısa süreli çatışmaya dönüştü. Newroz kutlaması son bulurken, dağılan gençlerin boş arazilerde farklı noktalarda ateş yaktıkları görüldü. 

EN SON EKLENENLER