Liderler zirvesinde 4 hedef

Avrupa Birliği’nin kurucu belgesi sayılan Roma Antlaşmaları’nın imzalanmasının 60. yıldönümünde AB liderleri Roma’da yaptıkları zirvede Brexit sonrası şoklar yaşayan AB’nin yeniden canlandırılması amacıyla yeni bir vizyon belirlenmesini tartıştı

AB’nin temellerini atan Roma Antlaşması’nın 60’ıncı yıldönümünde 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesi, Roma’da AB’nin gelecek 10 yılına yön verecek bir bildirgeye imza atarken 4 hedef sıraladı. AB’nin temellerinin atıldığı Roma Antlaşması’nın 60’ıncı yıldönümünde Brexit (AB’den çıkış) oylamasıyla kopma sürecine giren İngiltere dışındaki 27 AB ülkesinin devlet ve hükmet başkanları, İtalya’nın başkentinde bir araya geldi. 27 ülkenin liderleri, ev sahibi Başbakan Paolo Gentiloni tarafından karşılandı. Roma’daki AB Zirvesi’ne Brexit kararı alan İngiltere’nin Başbakanı Theresa May katılmadı. May’in gelcek hafta AB’den ayrılmak için resmi başvuruyu yapması bekleniyor.

27 AB ülkesinin devlet ve hükümet başkanları, Roma’daki zirvede AB’nin gelecek 10 yılına yön verecek bir bildirgeye imza attı. Üç sayfalık sonuç bildirgesinde gelecek 10 yıl için 4 hedef yer alıyor: “Güvenli ve iyi korunan bir Avrupa, refah durumu yüksek, kalıcı bir Avrupa, sosyal bir Avrupa ve son olarak da güvenlik ve savunma alanlarında ortak hareket eden güçlü bir Avrupa.” Bildirgenin sonunda ise “Avrupa bizim ortak geleceğimiz” ifadesi yer aldı.

Almanya önerisi

DW haberine göre, zirve öncesi bildirgenin hazırlıklarında en çok tartışma yaratan konu, Almanya’nın da desteklediği “Farklı hızlarda bir Avrupa” fikri oldu. Bu öneri, eğer tüm AB ülkeleri bir projeye katılamıyorsa, katılabilecek olanların işe koyulması anlamına geliyor. Ne var ki, Polonya başta olmak üzere birçok Doğu Avrupa ülkesi ise bu öneriyi “ikinci sınıf Avrupa ülkeleri” oluşabileceği endişesi ile reddediyordu. Sonuç bildigesinde bu nedenle “Ortak hareket edeceğiz, eğer gerekirse farklı tempo ve yoğunlukta ama aynı yönde” gibi daha yumuşak bir ifade tercih edildi. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Roma’ya gelişinde yaptığı açıklamada “AB’nin 100’üncü doğum günü de olacak” diye konuştu. 25 Mart 1957 yılında Almanya, Belçika, Lüksemburg, Fransa, Hollanda ve İtalya bugünkü AB’nin temellerini atan Roma Antlaşması’nı imzalamışlardı.

Papa: AB kendini sorgulamalı

Roma’ya gelen AB liderleri, 24 Mart akşamı Vatikan’da Papa Francesco ile görüştü. Liderlere hitaben bir konuşma yapan Papa, AB’nin karşı karşıya olduğu krizleri yenebilmesi için kendisini sorgulaması gerektiğini söyledi.

Papa, “Bugün artık uzayan insan ömründe 60 yıl olgunluğun zirvesidir, kendimizi sorgulamaya çağrıldığımız kritik bir yaştır. AB’nin de bugün kendisini sorgulaması, yaşın kaçınılmaz olarak getirdiği hastalıklarını tedavi etmesi ve yeni yollar bulması gerekiyor” diye konuştu. Papa “duvar” siyasetini de eleştirip Avrupa’nın “sahte güvenlik korkuları içine hapsolmaması” çağrısı yaptı.

ROMA

EN SON EKLENENLER