Suudi zulmüne büyük öfke

ABD ve Türkiye’nin de desteklediği Suudi Arabistan’ın körfez ülkeleri ile birlikte işgal ettiği Yemen’de onbinlerce kişi sokaklara döküldü: Zulüm, kölelik, sömürgecilik, ihanet ve despotluğu kabul etmiyoruz

Bahreyn’i işgalden sonra Yemen’de katliamlar yapan Suudi Arabistan’ın Yemen’e düzenlediği saldırıların ikinci yıldönümü nedeniyle başkent Sana’da Yemen halkı tarafından büyük gösteri gerçekleşti.

Onbinlerce kişinin katılımıyla Sana’nın el-Sabin Meydanı’nda gerçekleşen protestoda, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin saldırılarına karşı süregelen direnişin devam edeleceği vurgulandı. Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti İrşad ve Vakıf Bakanı Şeref el-Kulisi, söz konusu gösteride yaptığı konuşmada, “Bizler özgür millet olduğumuz için zulüm, kölelik, sömürgecilik, ihanet ve despotluğu kabul edemeyiz. Dolayısıyla da tüm savaş uçaklarına, füzeler, bombalara ve kuşatmaya karşı duracağız” şeklinde konuştu.

Ensarullah Hareketi Lideri Abdulmelik Husi, hemen önce yaptığı konuşmasında, Yemen halkının özgürlük, izzet ve bağımsızlık yolunda canını vermeye hazır olduğunu vurgulayarak, tüm halkın bu gösterilere katılmalarını istemişti.

İki yılda binlerce kişi katledildi. Basına ve raporlara yansıyanlara göre Suudi ordusunun kanına girdiklerinin 1500’ü çocuk. Mısır, Katar, BAE, Bayreyn gibi ülkelerin asker desteği verdiği, ABD, Türkiye gibi güçlerin siyasi destek sunduğu Suudi şemsiyeli güçler, taziye yerlerini, hastaneleri, altyapıyı bombalıyor. Sivil katliamların hesabı sorulmuyor. ABD ve Rusya güdümündeki BMGK, söz konusu Suudiler olunca riyakarca seyrediyor.

İran: Bir an evvel son bulsun

İran Dışişleri Bakanlığı Arabistan liderlerindeki Koalisyon güçlerinin bir an evvel çekilmesini istedi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yayınlanan bildiride, Yemen savaşının ikinci yılınca binlerce kadın ve çocuğun bu savaşın kurbanı olduğu, 18 milyon Yemen vatandaşının insani yardıma muhtaç hale geldiği ve 8 milyon kişinin açlıkla yüz yüze olduğu ifade edildi. Bildiride Yemen altyapısının bilinçli bir şekilde yok edildiği, eğitim ve sağlık merkezlerinin bombalandığına atıfla bu durumun devamının bölge ülkelerinin hiçbirine bir yarar sağlamayacağı gibi bölgede istikrarsızlığın artmasına da sebep olduğu ifade edildi. Bildiride, “Savaştan dolayı oluşan güç boşluğu terörizmin gelişmesi ve terörist grupların faaliyetlerine devam etmesi için uygun zemin hazırlamakta ve bu bölge ve uluslararası barış ve istikrarı tehdit etmektedir. İran 4 maddeden oluşan, savaşın bir an evvel son bulması, insani yardımların gönderilmesi, ablukanın kalkması, siyasi görüşmelerin başlanması ve milli birlik hükümetinin oluşması önerisi doğrultusunda uluslararası camiadan Yemen halkı özellikle kadınlar ve çocukların acılarını dindirmek için çabalarını arttırmasını istemektedir’’ denildi.

SANA

EN SON EKLENENLER