TTB’nin ‘İzleme Heyeti’ talebine Adalet Bakanlığı yanıt vermiyor

TTB Merkez Konseyi Üyesi Selma Güngör, cezaevlerindeki açlık grevlerine dair “İzleme Heyeti” kurmak istediklerini ancak Adalet Bakanlığı’ndan yanıt alamadıklarını açıkladı. Güngör, buna rağmen iki cezaevinde hekimlerle görüşüp, açlık grevindeki tutuklulara nasıl davranılması gerektiği konusunda bilgilendirme yaptıklarını aktardı.

Cezaevlerinde yaklaşık 2 ay önce başlatılan süresiz dönüşümsüz açlık grevleri, her gün gruplar halinde yeni tutuklular katılarak devam ediyor. Açlık grevlerini yakından izleyen Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Selma Güngör, grevlerin 60’ıncı güne yaklaşmasının can yakıcı bir durum olduğunu söyledi.

40’TAN SONRA ORGANLAR ETKİLENİYOR

Grevin geldiği aşamada insanı nasıl etkiyeceğine dair bilgi veren Güngör, şunları söyledi: “Açlık grevinde vücuda yalnızca kendini sürdürebileceği enerji alınıyor. Kendisini yenilemek için besinler alınmıyor. Vücut deposunu kullanarak kendini tüketmeye başlıyor. 40’ıncı günden sonra organlar etkilenmeye başlıyor. Duyu organları öncelikle etkilenmeye başlıyor, sindirim sistemi, daha ilerle kalp beyin etkilenmeye başlıyor. Bunlar bir biçimde insanın hem yaşam kalitesini düşürüp, hayati tehlike yaratan bir durum oluyor. Hastalık ve kalıcı hastalıklara sebep oluyor.”

‘ADALET BAKANLIĞI CEVAP VERMEDİ’

Güngör, gelinen aşamada durumları daha da ciddileşmeden bir an önce tutuklularla görüşmeler yapılması çağrısında bulundu. Güngör, bu noktada Adalet Bakanlığı’na “İzleme Heyeti” kurmak için başvuru yaptıklarını ancak geri dönüş alamadıklarını aktardı. Güngör, “İzleme Heyeti” olarak açlık grevindeki tutukluların sağlık durumlarına ilişkin görüşme yapmak istediklerini ifade etti.

CEZAEVİ HEKİMLERİYLE GÖRÜŞME

Adalet Bakanlığı’ndan cevap gelmemesine rağmen TTB’ye bağlı odalarda çalışan hekimlerin son 2 hafta içinde Şakran ve Sincan cezaevlerinde görev yapan hekimlerle görüşme yaptıkları bilgisini paylaşan Güngör, “Görüşmeler kapsamında hekim arkadaşlarımız, cezaevi hekimleri ile açlık grevinde bulunan tutsakların sağlık durumuna ilişkin bilgilendirme yaptık. Özellikle grevdekilere yönelik ters kelepçe ile muayene edilme gibi durumların yaşanmamasının altını çizdik. Başka rahatsızlıkları bulunan tutsakların özellikle ilaçlarının dozlarının değiştirilmesinin önemini anlattık. Tutsakların kendi iradeleri ile başlattıkları açlık grevine iradeleri dışında müdahale edilmemesini istedik. Hem etik hem de sağlık açısından görüşmelerimiz oldu. Biz ‘İzleme Heyeti’ oluşturamadık ama cezaevinde bulunan hekimlerle bir bağlantı kurmayı başarabildik.”

Güngör, diğer cezaevindeki hekimlerle de görüşme yapacaklarını söyledi.

‘TALEPLER KARŞILANMALI GREV SON BULMALI’

Grevin duyu, tat ve görme işlevinde sorunlar ortaya çıkarmaya başlayacağını kritik bir aşamaya geldiğini bir kez daha vurgulayan Gürkan, “Açlık grevlerinin bir an önce son bulması gerekiyor. Ölümler gerçekleşmeden tutsakların talepleri karşılanmalı ve grev son bulmalı” dedi.

Güngör, Adalet Bakanlığı ile görüşmede ısrarcı oldukları ve randevu talep etmeyi sürdürdüklerini kaydetti.

EN SON EKLENENLER