Fındıklı kazandı, sıra 29 Mayıs’ta!

Rize’nin Fındıklı ilçesinde yapılmak istenen HES için ‘halk bilgilendirme’ toplantısına alınmayan Fındıklı halkı, polisin tüm kapıları tutması üzerine binanın pencerelerini açarak kadın-erkek hep birlikte içeri girdi ve toplantının yapıldığı salona ulaşıp kapıları kapatarak içeridekileri rehin aldı

Evrim Kepenek/Rize-Şûjin

Rize’nin Fındıklı ilçesi Arılı Vadisi’nde inşa edilmek istenen ‘Hayat HES’ girişimini halk daha önce birçok kez yaptığı gibi Fındıklı’dan eli boş gönderdi. Fındıklı Dereleri Koruma Platformu üyeleri ve yaşam savunucuları HES’çi şirketin halkı bilgilendirme toplantısı yapacağı Fındıklı Halk Merkezi’ne kadar, “Fındıklı’da HES istemiyoruz. Yaşam alanlarımızı terk edin” yazılı pankart ve “HES yapma boşuna yıkacağız başına”, “HES’çi şirket Fındıklı’yı terk et” sloganları ile yürüdü. Kortejin en önünde kadın ve çocukların görüldüğü yürüyüş boyunca, sloganlar hiç susmadı. Bugüne kadar Fındıklı Arılı Vadisi’nde Hidroelektrik Santrali (HES) inşası için birçok kez girişimde bulunulmasına karşın bugüne kadar vadiye bir kazma dahi vurulamadı.

Boş salona bilgi vermek istediler

Çevre illerden yüzlerce çevik kuvvet polisi ile panzerlerin konuşlandığı Halk Eğitim Merkezi önüne ulaşan Fındıklı halkı içeriye alınmak istenmedi. Direnişle karşılaşan polis güçleri, bir grup yuttaşı gözlem yapmak üzere toplantı salonuna almak zorunda kaldı. İl Çevre Müdürlüğü’nden ve Çevre Bakanlığı’ndan temsilcilerin de olduğu toplantı ise tartışmalı geçti. Fındıklılı yurttaşlardan Avni Ertaş, şirketin bilgilendirme toplantısını yapmaması gerektiğini çünkü halkın dışarıda HES’i protesto ettiğini söylemesine rağmen, Ertaş’ın bu sözlerini dikkate almayan heyet, HES projesini boş salona anlatmaya başlayınca tepkiler artmaya başladı. Kendini Rize İl Çevre Müdürü olarak tanıtan kişi, “Tutanağı tutuyoruz. Burada toplantı yapılmıştır” ifadesini kullanınca tartışmalar derinleşti.

Halk pencereden salona girdi

Bunun üzerine toplantıda bulunan kişilerin çağrısı ile içeriye girmeye çalışan Fındıklı halkı, polisin tüm kapıları tutması üzerine binanın pencerelerini açarak kadın-erkek hep birlikte içeri girdi ve toplantının yapıldığı salona ulaşıp kapıları kapatarak içeridekileri rehin aldı. “Bu tutanak değişmeden bu binadan çıkamazsınız çünkü biz o toplantıya katılmadık burada toplantı yapılmadı” ifadelerini kullanan halk ile HES’çi şirket ve görevliler arasında uzun süreli tartışmalar yaşandı. İçeride bunlar olurken dışarıda da “Direne direne kazanacağız” sloganlarının yükseldiği görülürken, görevliler tuttukları tutanağı yırtarak ‘Bilgilendirme toplantısı yapılamamıştır’ yazılı yeni tutanak hazırlamak zorunda kaldı.

Halk 29 Mayıs’ta yine bir araya gelecek

Daha önce Doğal Sit alanı ilan edilen Arılı Vadisi’nin statüsünün değiştirilmesi için HES şirketi dava açtı. Bu dava ile Arılı Vadisi’nin Sit kararının iptal edilmesi isteniyor. Son dönem Türkiye’deki tüm kentlerde koruma kurulları değiştiriliyor. Çıkarılan yönetmeliklerle koruma bölgelerinin statülerinin yeniden belirlenmesi süreçleri yaşanıyor. Bu durumu dayanak yapan şirket birçok bölgede yaşanan talan amaçlı değişimin Arılı Vadisi’nde de gerçekleşmesini sağlamaya çalışıyor. Bu nedenle şirketin açtığı dava ile statünün yeniden belirlenmesi amacıyla mahkeme 29 Mayıs’ta Koruma Kurulu’nu görevlendirmiş ve bölgeye bu amaçla keşif yapılması kararı alınmıştı. 29 Mayıs günü vadiye gelecek olan heyete karşılama ‘töreni’ hazırlığına başlayan Fındıklı halkı, heyeti bölgeye sokmayacağını ifade ediyor.

EN SON EKLENENLER