Anneler Günü’nü çocuklarının mezarı başında kutladı

Anneler Günü dolayısıyla Diyarbakır, Siirt, Şırnak ve İstanbul’da alanlara çıkan anneler, “Biz annelere verilecek en güzel hediye barıştır. Bütün annelerin Anneler Günü’nü kutlayabileceği bir dünya istiyoruz” dedi. Diyarbakır’da anneler, Anneler Günü’nü çocuklarının mezarı başında kutladı.

DİYARBAKIR

Barış Anneleri Diyarbakır Meclisi, Anneler Günü dolayısıyla DBP İl Örgütü’nden AK Parti İl Örgütü’ne yürüyerek, siyah çelenk bırakmak istedi. Annelerin eylemine DBP, DTK ve HDP yöneticileri ile HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp de destek verdi. DBP binasından çıkmaları üzerine önleri TOMA ve zırhlı araçlarla kesilen anneler, yürüyüşlerine izin verilmemesi üzerine DBP önünde oturma eylemine geçti.

‘NE ASKER NE GERİLLA ANNELERİ AĞLASIN’

Bir süre oturan anneler adına açıklama yapan Sultan Koyun, “Bugün Anneler Günü. Bütün dünyadaki anneler çocuklarına sarılarak bugünü kutluyor ama Kürt ve Türk anneleri cenazelere sarılıp kutluyor. Biz de bugün yaşanan savaştan dolayı evlatlarını kaybetmiş tüm anneler adına AKP il binasına siyah çelenk bırakmak istedik. Ama en demokratik hakkımız olan protesto hakkını bile bize tanımadılar. Biz hiçbir annenin ağlamasını istemiyoruz. Ne asker anneleri ağlasın ne de gerilla anneleri ağlasın. Yeter bu göz yaşı” diye tepki gösterdi.

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ise, Marmaris’te Anneler Günü kutlaması için yola çıkan ancak otobüsün devrilmesi sonucu yaşamını yitiren çoğu kadın 23 kişiye değindiği konuşmasında, başsağlığı dileğinde bulundu. Güven, konuşmasının devamında, “Hala bu ülkede çocuklarının kemiklerini arayan anneler var. Bu gerçeği kimsenin görmezden gelmemesi gerekir” dedi.

Anneler açıklamanın ardından kitlesel olarak çocuklarının cenazelerinin bulunduğu Bağlar’daki Yeniköy Mezarlığı’na geçti. Duygusal anların yaşandığı mezarlıkta, dualar okundu. Anneler çocuklarının mezarına gül bıraktıktan sonra mezarlıktan ayrıldı.

SİİRT

HDP Siirt İl Örgütü de, Anneler Günü nedeniyle Barış Anneleri Meclisi ile bir araya geldi. DBP binasında düzenlenen etkinlikte annelere beyaz tülbent hediye edildi. Etkinlikte günün anlam ve önemine değinen Barış Annesi üyesi Maşallah Işıkarslan, bütün dünyadaki annelerin gününü kutlayarak, Kürt anneleri için bölgede anneler gününün ne anlama geldiğini anlattı. Işıkarslan “Dünyanın her yerinde çocuklar annelerinin bu özel gününü kutluyor, hediyeler alıyor. Fakat biz Kürt anneleri ya çocuklarımızın kemiklerini arayarak ya da zindanlarda çocuklarımızı bekleyerek karşılıyoruz bugünü. Birçok annemiz çocuklarının hala kemiklerini arıyor. Bu yüzden Kürt annelerinin çocukları da Anneler Günü’nü kutlamıyor. Artık çocuklarımızın kemiklerini aramayacağımız, zindanlarda çocuklarımızı beklemeyeceğimiz günlerin gelmesini istiyoruz” diye konuştu.

Bir diğer Barış Annesi üyesi Hediye Suçi ise şunları aktardı: “Bu toprakların ve bu coğrafyanın anneleri olarak barış ve özgürlükten yanayız. Birlikten yanayız. Bu yüzden Kürt, Türk, Arap ve bütün dünyadaki annelerin Anneler Günü’nü kutluyorum. Fakat bu topraklarda Roboskili anneleri ve bölgede çocuklarının hala yasını tutan ya da hala çocuklarının dönmesini bekleyen anneleri de unutmadık. Bizim için Anneler Günü kayıp çocukların bulunması, savaşların sona ermesi, ölümlerin bir daha yaşanmaması, haksızların ve suçluların cezalandırılması, yeryüzünde yaşam hakkının korunması, annelerin çocuklarını çocuklarında annelerini yitirmediği günler geldiğinde kutlu olacaktır.”

ŞIRNAK

Şırnak’ın Cizre ilçesinde Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İlçe Örgütü, Anneler Günü nedeniyle sokağa çıkma yasakları sırasında çocuklarını kaybeden anneleri ziyaret etti. Cudi ve Nur mahallelerinde ev ev dolaşan DBP’liler annelere karanfil dağıttı. Duygusal anların yaşandığı ziyaretlerde anneler DBP’lilere teşekkür etti.

İSTANBUL

Barış Anneleri İstanbul Meclisi, Anneler Günü dolayısıyla Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. “Annelere verilecek en güzel güzel hediye barıştır” pankartını açan anneler, çatışmalı süreçte hayatını kaybedenlerin fotoğrafını taşıdı.

‘SAVAŞIN SON BULMASINI İSTİYORUZ’

Açıklamada konuşan Barış Anneleri İstanbul Meclisi üyesi Rewşan Döner, yaşanan acıların ve üzüntülerin Anneler Günü’nü kutlamayı engellediğini belirtti. Döner, “Böylesi özel ve önemli bir günü kutlamanın imkanı ortadan kaldırılmıştır. En son geçtiğimiz haftalarda Silopi’de Muhammed ve Furkan Yıldırım isimli kardeşler polis panzer ile öldürüldü. Biz bu savaşın son bulmasını istiyoruz. Biz de tüm anneler olarak Türkiye’de de Anneler Günü’nü kutlamak istiyoruz. Acısız üzüntüsüz bir vatan diliyoruz. Annelerin yüreği her zaman herkes için yanmıştır” dedi.

‘EN GÜZEL HEDİYE BARIŞTIR’

Açıklamayı yapan Meclis Üyesi Zeytin Soylu Özdemir ise, şunları aktardı: “Savaşın gölgesinde çocuklarımız yaşarken bizim için bu günün hiçbir anlamı yoktur, olamaz. Biz barış anneleri yıllardır süren savaşın ortasında ‘barış’ talep ediyoruz ve hiçbir çocuğun ölmesini istemiyoruz. Hiç bir annenin evlat acısı çekmesini istemiyoruz.” Barış mücadelesi verdikleri süre içerisinde onlarca annenin katledildiğini, bunlardan birinin de 70 yaşındaki Taybet İnan olduğunu söyleyen Özdemir, “Selamet Yeşilmen evinin önünde kurşunlandı. Yıllardır gözaltında kaybedilen çocuklarının akıbetini arayan anneler çocuklarının kemiklerini bulamadan yaşamlarını yitiriyorlar. Yine Şırnak’ın Silopi ilçesinde 7 yaşındaki Muhammet ve 6 yaşındaki Furkan Yıldırım’ı evlerine giren panzer ezerek öldürdü. Biz anneler savaş nedeniyle ne annelerin, ne çocukların ölmesini istemiyoruz. Biz anneler yüreğimizde sonsuz şefkat, sevgi ve merhametle başta annelere olmak üzere buradan tüm Türkiye’ye sesleniyoruz: Biz annelere verilecek en güzel hediye barıştır. Bütün annelerin Anneler Günü’nü kutlayabileceği bir dünya istiyoruz.”

ANKARA

Halkların Demokratik Partisi Kadın Meclisi ise, “Anneler Günü” dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Kadınların yılın 365 gününde erkek devlet şiddetine uğradığının altı çizilen açıklamada, “Anneler Günü’nde Taybet Ana, Berkin’in Gülsüm annesi, Silopi’de uykuda katledilen Furkan ve Muhammed’in Nesime annesi, ücretsiz kreş olmadığı için işe giderken çocuklarını evde bırakıp yangında kaybeden Kütahyalı temizlik işçisi D.Y., KHK’lerle yaşam güvencesi elinden alınan anneler geliyor aklımıza” denildi.

‘ANNELERİN MÜCADELESİNİ SELAMLIYORUZ’

Açıklamada, Cumartesi Anneleri, Barış Anneleri ile barış, eşitlik, özgürlük, demokrasi mücadelesinde çocuklarını yitirmiş tüm anneler selamlanırken, başta mezar hakkı, gömme hakkı, yas hakkı, adalet ve hakikat hakkı için direnen annelerin yanında oldukları vurgulandı.

‘BİZLER ANNEYİZ KÖLE DEĞİLİZ’

Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: “Biz HDP’li kadınlar olarak çocuk bakımının da erkekler tarafından eşit bir biçimde üstlenilmesini, çocuğun eğitim ve bakım masraflarının da devlet ve işveren tarafından karşılanmasını talep ediyoruz. Her mahallede ücretsiz kreşlerin ve anaokulların açılmasını, kadın erkek olduğuna bakılmaksızın 50’den fazla işçisi olan işyerlerinin kreş açmasını, erkeklere de doğum izninin verilmesini ve bu iznin devredilmez olmasını istiyoruz. Bizler anneyiz, köle değiliz.”

EN SON EKLENENLER