‘Önlemler kadını korumak yerine mağdur ediyor’

 Nisan’da 5 kadının öldürüldüğü ve bir kadının cinsel saldırıya maruz kaldığı Adana’da kadın örgütleri, kadına yönelik şiddet ve cinayetleri önleyecek somut adımların atılmadığını belirterek, “Saçma önlemlerle kadını korumak yerine kadını daha da mağdur edecek kararlara imza atılıyor” dedi.

Ülkedeki şiddet ve çatışma politikaları kadın cinayetlerini arttırırken, hükümet ve devlet yetkililerinin erkek şiddetini meşrulaştıran söylemleri ev, sokak ve kamu alanında şiddeti körüklüyor. Bianet’in gazeteler, haber siteleri ve ajanslardan derlediği verilere göre; Nisan’da 19 kadın öldürüldü, en az 19 kadın cinsel saldırıya maruz kaldı, 16 kadın şiddete uğradı ve 30 çocuk cinsel istismara maruz kaldı. Kadın cinayetleri sıralamasında ilk sıralarda yer alan kentlerin başında ise Adana geliyor.

Nisan ayında sadece Adana’da 5 kadın öldürülürken, bir kadın ise cinsel saldırıya maruz kaldı.

‘ÖNLEMLER KADINI KORUMAK YERİNE MAĞDUR EDİYOR’

Adana Kadın Platformu üyesi Avukat Sevil Aracı Bek, her geçen gün kadın cinayetlerinde ciddi bir artış olduğunu belirterek, “Pek çok kadın daha önce şiddette uğradığı için yasal girişimlerde bulunmasına rağmen o kadınlar katledildi. Bunun örnekleri Adana’da ve Türkiye’nin başka illerinde defalarca yaşandı. Bu cinayetler devletin yaşam hakkını ne kadar koruyup korumadığını göstermektedir” dedi. Bek, Türkiye’de kadın şiddetine yönelik bir çok araştırma yapılmasına rağmen herhangi bir somut adımın atılmadığına dikkat çekti.

Bek, şunları aktardı: “Türkiye’de kadını korumaya yönelik o kadar ilginç olaylar oluyor ki örneğin kadın kendisine yönelik şiddet için koruma talebi ile başvuruyor. Şikayetçi olduğu eşine ev hapsi veriliyor. Bu da kadının kendi evinden uzaklaşmasına neden oluyor. Böyle saçma önlemler kadını korumak yerine kadını daha da mağdur edecek kararlara da imza atılıyor. Bunların hepsinin kadına yönelik şiddeti arttığını görmekteyiz.”

‘KADIN YASALARI METİN OLMAKTAN ÇIKARTILMALI’

Yasaklayıcı ortamdan dolayı kadın cinayetlerinin arttığını kaydeden Bek, yasaklamalardan bir an önce vazgeçilip kadınları koruyacak yasaların uygulanması gerektiğine işaret etti. Yasalara bakıldığında kadını koruyacak yasaların metin olarak var olduğunu söyleyen Bek, bu yasaların uygulanması takdirinde kadın cinayetlerinin azalabileceğini vurguladı. Bek, “Koruma kararının alınması kolaydır. Önemli olan bu aldığı koruma kararının ne kadar yerine getirildiğidir. Kadınlar devlet tarafından korunamadığı için öldürülmektedir” diye konuştu.

‘TARAF OLAN YASALAR GÖRMEZDEN GELİNİYOR’

KESK Adana Kadın Meclisi Üyesi Özlem Can, AK Parti hükümeti döneminde kadına yönelik şiddetin katmerleştiğini belirterek, siyasi iktidarın söylem ve uygulamaları ile kadına yönelik şiddet ve saldırıları arttırdığını söyledi.
Kadınları ikincileştiren, eve hapseden ve çocuk doğurmasını emreden her söylemin erkek şiddetini teşvik ettiğini vurgulayan Can, devlet, yargı ve medyanın cinsiyetçi dili ile kadına yönelik şiddetin meşrulaştırılmaya çalışıldığını aktardı.

Can, erkek egemen sistemin kadınların yaşam, söz ve bedenini tahakküm altına almaya çalışırken, ülkenin taraf olduğu yasaların da görmezden gelindiğini ifade etti.

‘OHAL İLE BİRLİKTE KADIN CİNAYETLERİ DE ARTTI’

2017 yılının ilk 4 ayında 133 kadının erkekler tarafından katledildiğine dikkat çeken Can, şöyle devam etti: “Ülkede kadın düşmanı yaklaşımlar, yasaları, sokakları ve nefes aldığımız her yeri derinden bir kuşatma altına almaktadır. AKP siyasetten güç alarak kendini, sistematik olarak her gün bir kadını katlederek üretmeye devam etmektedir.”

OHAL süreci ile birlikte kadın cinayetlerin arttığına değinen Halkevi üyesi Dilara Akgöz ise, egemen erk zihniyeti ile iktidar zihniyetinin aynı olduğunu kaydetti. Akgöz, “Bu gün kadın cinayetlerinin, kadına tacizin ve tecavüzün hukuki olarak karşı gelebilecek herhangi bir yasa çıkarılmadığı gibi var olan kadın yasaları ise görmezden gelinerek yok sayılmaktadır” dedi. Kadın cinayetlerini önleyecek yasa olmadığı gibi erk zihniyetinin hukuk içerisinde inşa edildiğini dile getiren Akgöz, Diyanet İşleri Başkanlığı “Babanın öz kızına şehvet duyması haram değil” açıklamasını hatırlatarak bu tür açıklamaların kadın cinayetlerini meşrulaştırdığına vurgu yaptı.

EN SON EKLENENLER