Sırbistan ve Kosovalı kadın parlamenterler: Tutuklu HDP’li vekiller bırakılmalı

Sırbistan Demokrat Parti Milletvekili Gordona Comic ve Kosova Vetevendosje Partisi Milletvekili Nazlıe Bala, bir milletin en iyi temsilcilerinin kadınlar olduğunu belirterek, “Parlamenterlerin serbest bırakılması noktasında sesler yükseltmelidir. Politikacıları politika yapılan mekânlarda görmek istiyoruz” dedi.

Kosova ve Sırbistan arasında yıllarca süren savaşta kadın mücadelesi yürüten, Sırbistan Demokrat Parti Milletvekili Gordona Comic ve Kosova Vetevendosje Partisi Milletvekili Nazlıe Bala, Türkiye’deki kadına yönelik saldırıları değerlendirdi.

Kadınların büyük mücadeleler sonunda parlamentoda yer aldıklarını ifade eden Comic, bu hakkın hukuksuz yere kadınların ellerinden alınmasının geri dönülmez hataları beraberinde getireceğini belirtti. Farklı toplumlarda da Türkiye’de olduğu gibi parlamenterlere yönelik saldırıların olduğunu hatırlatan Comic, “Kadın vekilleri normal vatandaş olarak gören hükümetler, kadın vekillere çeşitli suçlamalarda bulunarak onların yargılanması gerektiğini söyler ve onları tutuklar. Bu cezaevindeki parlamenterler için değil ama hükümet için kötü sonuçlar doğurur” dedi.

‘BÖYLE BİR ADALET SİSTEMİNDE KİMSE GÜVENDE OLMAZ’

Parlamenterlerin konuşma hürriyetine sahip olmaları gerektiğinin altını çizen Comic, parlamenterlerin eleştirme özgürlüklerinin ve halkın sesi olmaları gerektiğini aktardı. “Hukuk idaresi kırılgandır. Eğer hukuk tarafından korunmuyorsanız, herhangi birine göre idare ediliyorsanız o kişi sizi aşağıya çekebilir ya da yukarılara taşıyabilir” diyen Comic, bu gibi durumlarda kimsenin güvende olamayacağını ifade etti. Türkiye’de bulunan tutuklu kadın vekillerin, hükümete ters düşen kimseler olmasından kaynaklı böyle bir hak ihlaliyle karşılaştığını kaydeden Comic, şunları aktardı: “Eğer hukuku çiğnersem beni tutuklayın. Eğer çalışma hukukunu ihlal edersem beni dava edin. Beni parlamenter olmaktan çıkarın. Ama eğer herkes dilediğini söyleme özgürlüğüne sahipse, bırakın benim işimi görmemi sağlayın.”

‘HÜKÜMETLERE EN BÜYÜK HEDİYE ELEŞTİRİ’

Hükümetlere en büyük hediyenin onları özgürce eleştiren insanlar olduğunu dile getiren Comic, bunun hükümetin güvenliğini tehdit etmekle ilgili bir durum olmadığını vurguladı. Comic, “Eğer açık zihinle insanlardan korkan bir hükümetiniz varsa, eğer açıklamalardan, muhalif gazetecilerden, yazarlardan korkan bir hükümetiniz varsa ya da sivil toplum kuruluşlarından korkan bir hükümet varsa bu problemlidir ve çöküşünü geciktirmek için çırpınış içindedir” diye konuştu.

‘DİSİPLİN İÇİN HUKUK ÜSTÜNLÜĞÜ ŞART’

Bir parlamenterin, özgür bir insan olarak yönetenleri eleştirme hakkının olduğunu ve yönetenlerin de bunu dikkatlice dinlemeleri gerektiğini vurgulayan Comic, şöyle devam etti: “Eğer bir yönetici varsa ve bir eleştiri varsa ortada bu sevinilecek bir durumdur. Eğer muhalifleri hapsederseniz, sizden bahsetmek isteyen kimse kalmaz. Sizin haksız olduğunuzu kimse dillendirmek istemez. Herkes sizden sadece korkacaktır. Sadece size itaat ederler. Ve itaat etmek demokratik bir standart değildir. Eğer sizi eleştiren insanları disipline etmek istiyorsanız, hukuk üstünlüğünü sağlamalısınız. Hükümetin neyi ve nasıl yapması gerektiğini özgürce konuşmalısınız.”

‘KADINLARIN SESLERİNİ YÜKSELTMESİ GEREK’

HDP’li kadın vekillerin tutuklanmasına değinen Kosova Vetevendosje Partisi Milletvekili Nazlıe Bala ise, “Kadınlardan bahsettiğimiz zaman onların nerede olduğunun bir önemi yoktur. Eminim ki onlar insan hakları ile ilgili çalışıyor ve mücadele ediyorlar. Eşitçe muamele edilme hakkı ya da çalışma özgürlüğü ile ilgili konularda mücadele ediliyor demektir. Bugün bir politikacı olmak kolay değildir. Ayrıca hapiste bulunan Kürt siyasetçiler için kadın siyasetçiler için bu özellikle kolay değil” dedi. Bala, Kürt ya da Türk herkesin bu tutuklamalara karşı sesini yükseltmesi gerektiğini söyledi.

‘POLİTİKACILARI HAPİSTE GÖRMEK İSTEMİYORUZ’

Bala, şöyle devam etti: “Bu kişilerin azınlık ya da çoğunluk olmasının bir önemi yoktur. Aslına bakarsanız onların neden hapiste olduğunu bilmiyorum. Ama politikacı olmanın gerektirdiği şekilde bunun politik sebepleri olmalıdır. Eğer bugün ben politikacı olmadığımı söylersem yalan söylemiş olurum. Çünkü bugün atılan her adım siyasi adımdır. Bu benim siyasi bir parti içinde ya da dışında hareket ediyor olmamdan bağımsız bir konudur. Dolayısıyla Türkiye’de bulunan bütün kadınlara sesleniyorum ve bu parlamenterlerin serbest bırakılması noktasında seslerini yükseltmelidirler. Mümkün olan en kısa sürede bu gerçekleştirilmelidir. Bu kadınların ailelerine kavuşmaları ve işlerine devam etmeleri için bu elzemdir. Politikacıları hapiste görmek istediğimiz bir yüzyılda yaşamıyoruz. Politikacıları politika yapılan mekânlarda görmek istiyoruz.”

‘KADINLAR BİR MİLLETİN EN İYİ TEMSİLCİLERİDİR’

Kadın vekillere yönelik baskı ve tepkilere de dikkat çeken Bala, “Konu kadın milletvekilleri olunca onların ne giydiklerine, hangi partiden geldiklerini sorgulayarak onları iki kez baskı altında tutmuş oluruz. Bazı erkeklerde politikadan hiç anlamazlar politikayla ilgilenmezler. Biz onları dinlemiyoruz. Çünkü sadece erkeklerin politika yaptıklarını biliyoruz. Ama bunların kadınlara politik hakkı vermediklerini de biliyoruz. Kadın parlamenterleri parlamentoda suçlamanın gereği yoktur. Çünkü kadınlar bir milletin en iyi temsilcileridir” şeklinde konuştu.

Kadın aktivizmini değil, kadın katılımını tanıdıklarını ve önemsediklerini ifade eden Bala, kadın hakları için ayağa kalktıklarını söyledi.

EN SON EKLENENLER