HDP’li Özgökçe çocuk istismarları için meclis araştırması istedi

 HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan son dönemlerde artan çocuk istismarına dair Meclis Araştırma önergesi, AK Parti’li vekiller tarafından reddedildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan tarafından hazırlanan çocuk istismarlarına dair Meclis Araştırması önergesi AK Parti’li vekillerin oy çokluğuyla Meclis Genel Kurul’unda reddedildi.

Özgökçe araştırma önergesinin gerekçesinde Türkiye’de çocuk koruma mekanizmasının yetersizliğine dikkat çekti.

‘ÇOCUKLARIN YAŞAMLARINDA ONARILMAZ SONUÇLAR YOL AÇIYOR’

Çocuğun fiziksel ya da psikolojik gelişimini olumsuz etkileyen her türlü davranışının çocuk istismarı olarak adlandırıldığını belirten araştırma önergesinin gerekçesinde, fiziksel, cinsel ve duygusal istismar ve ihmal, çocukların yaşamlarında onarılmaz sonuçlara yol açabildiğini ifade edildi.

Gerekçede “Sonuçları gerek tek tek çocuklar açısından gerekse de toplum bakımından bu denli ciddi olan bu suçun önüne geçebilmek için alınması mutlak olan gerekli tedbirler, çok sayıda uluslararası belgede düzenlenmiştir” denildi.

‘TÜRKİYE’DE ÇOCUK KORUMA MEKANİZMALARI YETERSİZ’

Son dönemde çocuğa yönelik cinsel şiddet vakalarına ilişkin Türkiye’de çocuk koruma mekanizmasının yetersizliğe dikkat çekilen gerekçede, “Cinsel şiddet vakalarında cezasızlık anlayışının bu suçların devamında belirleyici olduğunu bir kez daha göz önüne sermiştir” şeklinde yer verildi.

‘DAHA ÖNCEKİ İSTİSMARLAR YETERİNCE SORGULANMADIĞI İÇİN..’

Batman’da 14 yaşında cinsel istismara maruz bırakılan çocuğa da dikkat çekilen önergede, birçok failin ifadelerinin dahi alınmadığı ve kefaletle serbest bırakıldığı bilgisini paylaştı. Ayrıca, “Daha önce Pozantı, Sincan ve Şakrangibi çocukların tutulduğu ve BM izleme raporunda da yer alan cezaevlerindeki cinsel istismar vakaları yeterince soruşturulmamış ve cezasızlıkla sonuçlanmışken, son birkaç haftada Batman’da, Erciş’te, Heybeliada’da, Adana’da, Esenyurt’ta, Tire’de, Kilis’te, İslahiye’deki AFD kampında çok sayıda çocuğun cinsel saldırıya uğradığı ortaya çıkmıştır” ifadeleri gerekçede yer aldı.

‘TÜRKİYE’NİN ULUSLAR ARASI HÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMESİ İÇİN…’

Önergede, şunlar belirtildi: “Sonuç olarak, çocuklara yönelik cinsel istismarın ve şiddetin önlenmesi, istismara uğrayan çocukların fiziksel, ruhsal, sosyal iyileşmelerinin sağlanması yani tam iyilik haline ulaşmaları ve Türkiye’nin uluslararası çocuk hakları sözleşmelerinden doğan yükümlülüklerinin yerine getirilmesi için gerekli yasal ve idari tedbirlerin alınması, bu vakaların toplumsal nedenlerinin ortaya çıkarılması amacıyla TBMM tarafından bir meclis araştırması açılmasını talep ederim.”

EN SON EKLENENLER